REVOLUCIONARNI PROJEKAT: Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira

Novosti onlajn

05. 01. 2022. u 12:43

HOLDING „Ruski svemirski sistemi“ (deo „Roskosmosa“) završio je radove na projektu perspektivne svemirske elektrane koja će prenositi sunčevu energiju iz svemira na Zemlju, saopštila je pres-služba holdinga.

РЕВОЛУЦИОНАРНИ ПРОЈЕКАТ: Русија ће обезбедити Земљи енергију из свемира

Foto: Free Images Pixabay

- Projekat će obezbediti redovno snabdevanje alternativnom električnom energijom teško dostupnih oblasti Zemlje – ostrvskih, planinskih i severnih, bez obzira na vremenske uslove i doba dana, a takođe će omogućiti prenos energije na druge svemirske letelice za 'planirano punjenje' u slučaju havarija - navodi se u saopštenju pres-službe.

Kompleks će se sastojati iz dva dela — svemirskog i kopnenog. U svemiru će se nalaziti modul predajnik, odnosno bespilotna svemirska letelica površine 70 kvadratnih metara, koja će akumulirati sunčevu energiju i prenosiće je na Zemlju. Na površini će se nalaziti prijemni modul, odnosno sistem antena koje preko laserskog kanala primaju sunčevu energiju, transformišu je i distribuiraju.

„Ruski svemirski sistemi“ (RSS) ističu da je prenos energije sa stanice na Zemlju moguć uz minimalne gubitke, dok su solarni paneli koji se nalaze u kosmosu višestruko energetski efikasniji od onih koji rade na Zemlji.

S tim u vezi, istraživački inženjer u odeljenju za razvoj perspektivne opreme RSS Marija Barkova smatra da je taj projekat alternativa termonuklearnoj energiji.

- U atmosferi naše planete sunčevi zraci se raspršuju i gotovo potpuno gube energetsku efikasnost. Međutim, u otvorenom svemiru efikasnost korišćenja sunčeve energije veća je desetine puta. Ona može da se pretvori u laserski zrak i prenese na Zemlju sa minimalnim gubitkom energije. Odnosno, čovečanstvo može da crpi energiju u neograničenim količinama u svemiru iz obnovljivog izvora – Sunca - objasnila je ona.

Planirano je da se svemirska elektrana opremi upravljačkim uređajem koji će omogućiti uravnoteženu distribuciju energije, kao i postavljanje takvih elektrana u solarne sinhrone orbite sa nagibom od 82, 90 i 98 stepeni. Precizno ciljanje laserskog zraka na pokretne zemaljske rektene (ispravljačke antene) biće obezbeđeno softverskim paketom za sinhronizaciju.

 

BONUS VIDEO: 

20 GODINA SVEMIRSKE STANICE: Leti oko Zemlje, znači ipak nije ravna ploča...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!