PUT KA USPEHU: Strateško planiranje održivog razvoja

Novosti online

19. 10. 2023. u 17:26

USPEŠNO poslovanje podrazumeva sposobnost organizacije da se prilagodi promenljivom i konkurentnom tržištu, da iskoristi svoje resurse i potencijale, da unapredi svoje proizvode ili usluge, da poveća svoju profitabilnost i održivost, kao i da doprinese rešavanju društvenih i ekoloških izazova.

ПУТ КА УСПЕХУ: Стратешко планирање одрживог развоја

Foto: Shutterstock

Strateško planiranje je proces koji omogućava organizaciji da definiše svoje dugoročne ciljeve i strategije za njihovo ostvarivanje, kao i da rasporedi svoje resurse u skladu sa njima. Strateško planiranje se zasniva na analizi postojećeg stanja, identifikaciji prilika i pretnji, određivanju snaga i slabosti, formulisanju vizije i misije, postavljanju prioriteta i indikatora uspeha, kao i na praćenju i vrednovanju rezultata.

Strateško planiranje je ključni alat za uspešno poslovanje

Održivi razvoj je važan faktor za uspešno poslovanje, jer podrazumeva odgovornost organizacije prema društvu i životnoj sredini, kao i prema klijentima i zaposlenima. Održivi razvoj takođe podrazumeva inovativnost organizacije u pronalaženju rešenja za društvene i ekološke probleme, kao i u stvaranju vrednosti za sve zainteresovane strane.

Naša zajednička budućnost

Izveštavanje o održivosti nije novost i prati se još od 1940-ih godina. Međutim ključna godina je bila 1987. kada je objavljen izveštaj UN pod nazivom „Naša zajednička budućnost“, koji je definisao održivi razvoj kao razvoj koji „zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe“.

Preduslov za uspešno strateško planiranje održivog razvoja je podrška i učešće top menadžmenta organizacije na ovom planu, kako bi koncept održivog razvoja kao takav bio strateški implementiran kroz sve biznis procese organizacije.:

  •  Uključivanje održivog razvoja u viziju, misiju i vrednosti organizacije, kao i u njene ciljeve i strategije.
  • Usklađivanje strateškog planiranja sa nacionalnim i međunarodnim okvirom za održivi razvoj, kao što su Agenda 2030 za održivi razvoj Ujedinjenih nacija
  • Primena participativnog pristupa u strateškom planiranju, koji podrazumeva uključivanje svih zainteresovanih strana u proces definisanja ciljeva, strategija i akcija za održivi razvoj.
  • Primena integrisanog pristupa u strateškom planiranju, koji podrazumeva uspostavljanje sinergije između ekonomskih, socijalnih i ekoloških aspekata održivog razvoja, kao i između različitih sektora, nivoa i aktera uključenih u njegovu realizaciju.
  • Primena prilagodljivog pristupa u strateškom planiranju, koji podrazumeva kontinuirano praćenje i vrednovanje rezultata i učinaka održivog razvoja, kao i prilagođavanje ciljeva, strategija i akcija u skladu sa promenama u okruženju.

"Eksplozija izveštavanja"

U prvim decenijama 21.veka došlo je do eksplozije izveštavanja o održivom razvoju i  promeni u konceptima, metodologijama i metrikama održivosti, a sve kao odgovor na sve veće zahteve od strane zainteresovanih strana, kako investitora, tako i šire javnosti.

Ovo pitanje je dodatno aktuelizovano usvajanjem dokumenta  UN „transformacija našeg sveta: Agenda za održivi razvoj do 2030. koja je usvojena 2015. godine. Kroz formulisanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, trasiran je put održivog razvoja svim državama članica i svim građanima sveta.

Uspešno poslovanje kroz strateško planiranje održivog razvoja zahteva odgovornost, kreativnost i saradnju između svih učesnika u procesu planiranja i realizacije održivog razvoja i kao takvo predstavlja investiciju koja se isplati na duge staze.

Uspešno poslovanje kroz strateško planiranje održivog razvoja zahteva odgovornost, kreativnost i saradnju između svih učesnika u procesu planiranja i realizacije održivog razvoja. Uspešno poslovanje kroz strateško planiranje održivog razvoja je investicija koja se isplati na duge staze.

Foto: Shutterstock

Kakve primere imamo u Srbiji

Prema publikovanom istraživanju od strane Centra za savremene politike koje je podržala i PKS, navodi se da od 50 najvećih kompanija koje posluju u Srbiji, većina ne objavljuje Izveštaje o održivom razvoju kao posebne publikacije. Samo 42% uzorka, odnosno 21 kompanija, objavljuje IOR.

Od 21 kompanije (ili grupe kojima kompanije pripadaju) samo nekoliko kompanija objavljuje lokalne izveštaje o održivosti na srpskom jeziku. NIS kao primer dobre prakse u oblasti izveštavanja o održivomrazvoju , već 13.godinu zaredom objavljuje verifikovan izveštaj u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog razvoja Global Reporting Initiative (GRI). U Izveštaju o održivom razvoju za 2022. godinu, koji je u potpunosti usaglašen sa novim GRI standardima koji su stupili na snagu početkom 2023. godine, sveobuhvatno i transparentno su predstavljene sve ključne aktivnosti, projekti i indikatori NIS-a, koji doprinose ostvarenju 12 od 17 Ciljeva održivog razvoja UN.  Ova kompanija je inače pionir u našoj zemlji kada je reč o publikovanju izveštaja o održivom razvoju, verifikovanih od strane renomiranih nezavisnih revizorskih kuća.

Republika Srbija je izmenama Zakona o računovodstvu (članovi 37 i 38) uvela nefinansijsko izveštavanje koje se pre svega odnosi na temu održivog razvoja, odnosno na aktivnosti koje za predmet imaju zaštitu životne sredine, socijalna pitanja i korporativno upravljanje. Zakonom je propisano da su obveznici nefinansijskog izveštavanja velika pravna lica koja su društva od javnog interesa i koja na datum bilansa prelaze kriterijum prosečnog broja od 500 zaposlenih tokom poslovne godine.

Postizanje poslovne održivosti je korak dalje od društveno odgovornog poslovanja. To zahteva strateški pristup planiranju da bi se ostvarile dugoročne koristi. Sa trenutnim društvenim, ekološkim, tehnološkim i političkim izazovima sa kojima se suočava poslovanje, imperativ je da se promenimo. Pitanja izveštavanja o održivom poslovanju će dobijati sve više na važnosti i u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)