SINERGIJA NAUKE I PRIVREDE U SRBIJI: Značajni i važni koraci za budućnost Srbije

Novosti online

29. 06. 2023. u 14:53

UJEDINjENE nacije su objavljivanjem Ciljeva održivog razvoja uputile globalni poziv na akciju svim društvenim akterima, kako bi sprečili siromaštvo, zaštitili klimu i životnu sredinu, i osigurali prosperitet i mir za sve ljude.

СИНЕРГИЈА НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ У СРБИЈИ: Значајни и важни кораци за будућност Србије

Foto: NIS

Među ciljevima održivog razvoja se ističu i "Kvalitetno obrazovanje", "Odgovorna potrošnja i proizvodnja" i "Industrija, inovacije i infrastruktura" koji osiguravaju saradnju nauke i poslovnog sektora.

Nauka i biznis moraju blisko sarađivati zarad napretka svakog društva, i čovečanstva u celosti. Naučno znanje omogućava stvaranje novih tehnologija, dok nove tehnologije omogućavaju naučnicima da istraže prirodu na različite načine, i ostvare nova otkrića.

Ukratko, nauka daje okvir koji tehnologija potom primenjuje, zajednički funkcionišući kao motor razvoja.

Foto: NIS

Ali kako to izgleda u praksi? Jedan od odličnih primera saradnje poslovnog sektora i nauke u našoj zemlji je primer NIS-ovog Naučno-tehnološkog centra u Novom Sadu.

Ovaj centar baštini tradiciju dužu od 50 godina i decenijsko iskustvo stečeno u oblasti  ispitivanja i istraživanja nalazišta nafte i gasa, projektovanja i inženjeringa. NTC poseduje i savremene laboratorije u kojima se vrše brojna ispitivanja vezana za naftni biznis.

Pred Naučno-tehnološki centar je postavljen zadatak implementacije i razrade novih tehnologija, naučno-istraživačkih radova i povećanje efikasnosti biznis procesa. NTC angažuje veliki broj stručnih i iskusnih specijalista, obučenih za korišćenje savremene opreme i tehnologija, spremnih za usvajanje novih ideja i znanja. U NIS-u navode da su upravo mladi, obrazovani ljudi najznačajniji resurs Naučno-tehnološkog centra, kao i da je u poslednjih pet godina zaposleno više od 100 perspektivnih stručnjaka. Značajno je pomenuti da je NTC takođe veoma dobro opremljen, te da je samo u IT opremu Centra poslednjih godina investirano više od 10 miliona evra.

Saradnja nauke i  biznisa ostvaruje se na direktan način kroz dodatne podsticaje države ka privatnim i javnim ulaganjima i razvoju inovacionog potencijala u Srbiji, tako što se privrednim društvima i istraživačima iz akademskih krugova omogućava da svoje ideje iznesu na tržište, time otvarajući radna mesta i šireći privrednu aktivnost.

U Srbiji su unapređeni uslovi za poslovanje inovativnih privrednih društava, razvijena je infrastruktura za podršku startap kompanijama kroz uspostavljanje inkubatora, startap centara i naučno-tehnoloških parkova. To se ostvaruje i uspostavljanjem programa finansijske podrške putem grantova.

Značajnim povećanjem budžeta Fonda za inovacionu delatnost, učinjeno je nekoliko pozitivnih koraka u ovom domenu, a saradnja nauke i tehnike razvija se i kroz uspešno osmišljavanje i sprovođenje novih programa podrške, kojim se podržavaju inovativne kompanije, povezuju naučnoistraživačke organizacije i privredna društva radi razvoja i komercijalizacije inovacija kako bi novi proizvodi, tehnologije i usluge izašli na tržište.

Još jedan od načina na koji se zbližavaju nauka i tehnika u Srbiji je i Javni poziv Fonda za nauku Republike Srbije za prijavu naučnoistraživačkih projekata u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede.

Neki od ciljeva programa su upravo pomenuta saradnja nauke i privrednog sektora, zasnovana na korišćenju raspoloživih naučnih potencijala, kao i jačanje profesionalnih kapaciteta naučnoistraživačkih ustanova i stvaranje novih projektnih timova. 

Jedan od specifičnih ciljeva Programa jesu podrška održivom razvoju i podizanje nivoa kvaliteta životne sredine rešavanjem problema koji: dovode do neželjenih klimatskih promena, zagađenja životne sredine, gubitka biodiverziteta i neodrživog korišćenja prirodnih resursa; omogućavaju bolje praćenje, izveštavanje i sprečavanje zagađenja vazduha, vode, zemljišta i proizvoda široke potrošnje, a imajući u vidu kao strateške nacionalne ciljeve nulto zagađenje, čistiju cirkularnu ekonomiju i obnovu biodiverziteta. U toku je realizacija 20 projekata koji se finansiraju u okviru programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)