SVETSKI DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Novosti online

28. 04. 2023. u 10:00

BEZBEDNO i zdravo radno okruženje je osnovni princip i pravo svih zaposlenih na poslu.

СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ

Foto. V. N.

Međunarodna organizacija rada (MOR) usvojila je juna prošle godine odluku da u svoja osnovna načela uključi i „bezbedno i zdravo radno okruženje“, a ove godine 28. aprila slavi se dan posvećen datim načelima.

Međunarodna organizacija rada je 2003. godine počela da obeležava Svetski dan kako bi istakla prevenciju povreda i bolesti na radu.

Jedan od glavnih stubova Globalne strategije je propagiranje prava i obaveza zaposlenih i poslodavaca. Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu je značajno sredstvo za podizanje svesti o značaju ovih tema za sve zainteresovane strane.

RIZICI KOJI SE POJAVLjUJU NA POSLU

Svaki pojedinac je odgovoran za primenu proaktivnih mera i aktivnosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u cilju sprečavanja fatalnih povreda ili povreda sa bolovanjem zaposlenih na radu. Vlade su odgovorne za obezbeđivanje infrastrukture — zakonskih propisa i usluga — neophodnih da se osigura da zaposleni imaju posla i da da se preduzeća razvijaju; ovo uključuje razvoj Strategije bezbednosti i zdravlja na radu RS , programa i sistema inspekcije za sprovođenje usaglašenosti sa zakonima, pravilnicima i drugim propisima. Poslodavci su odgovorni za primenu svih mera i aktivnosti kako bi se obezbedilo da radno okruženje bude bezbedno i zdravo.

Foto promo

Sa razvojem društva i nauke (tehnologije) javljaju se i novi profesionalni rizici poput:

-Nove tehnologije i proizvodni procesi, npr. nanotehnologija, biotehnologija;

-Novi uslovi rada, npr. veća opterećenja, intenziviranje rada zbog smanjenja broja zaposlenih, loši uslovi povezani sa migracijom radi posla, poslovi u neformalnoj ekonomiji;

-Novi oblici zapošljavanja, npr. samozapošljavanje, spoljni saradnici, privremeni ugovori;

Na njih mogu uticati promene u percepciji o važnosti određenih faktora rizika, npr. uticaji psihosocijalnih faktora na stres na poslu.

BEZBEDNOST NA RADU

Bezbednost na radu i zaštita zdravlja moraju se tretirati kao jedinstveni i celovit sistem, baziran na procesnom pristupu, prema kome se nijedan od koraka ne sme preskočiti. Procena rizika je osnovni alat koji poslodavcu omogućava sveobuhvatan uvid u stanje bezbednosti i zdravlja na radu i jednostavno upravljanje radnim procesima sa aspekta bezbednosti i zdravlja na radu.

U Srbiji je u toku proces usvajanja novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. On treba da donese odgovore na nove izazove, a neke od novina koje će biti pokrivene su i rad na daljinu, ali i obaveza poslodavca da pored zaštitne opreme i testiranja mašine obavezno sprovede obuku za pravilnu upotrebu mašina.

Foto Tanjug/AP

STRES I ZDRAVLjE NA RADU

Jedan od faktora koji utiče na bezbednost na radu je stres. Govoreći o njemu dr Maja Milošević, načelnica odeljenja zaštite na radu Kliničkog centra Srbije, istakla je da stres počinje sa buđenjem. Pogotovo u slučaju kada ljudi imaju toliko obaveza da ne mogu da ih isprate.

-Stres je reč koja povezuje sve. Stres je oduvek tu. Kada sebi odredite previše zadataka koje organizam ne može da isprati, onda on mora da reaguje – rekla je dr Milošević.

Ona ističe da je čovek ranije imao uglavnom, kratkoročan stres koji se završavao sa ispunjenjem obaveze.

-Naši stresovi su hronični, traju dugo, dugo opterećuju organizam i onaj kapital koji mi u vidu energije imamo da bi nešto rešili trošimo, a ne obnavljamo – kazala je Milošević.

-Moramo da pokušamo da u ovom svetu stvari koje nas opterećuju racionalizujemo, napravimo plan rada, gde ćemo moći da smanjimo nivo stresora – savetuje dr Milošević.

Foto: Shutterstock

U velikim svetskim kompanijama bezbednost i zdravlje na radu su prioriteti. Tako je u kompaniji Koka-Kola utvrđeno da dugoročni uspeh zavisi od rada na obezbeđivanju bezbednosti radnika, posetilaca operacija i javnosti.

Zbog toga su sve inspekcije od 2015. godine postale nenajavljene. Takođe kompanija pruža i obuku svojim zaposlenima, na terenu ili onlajn, kako bi smanjila neželjene događaje.

Operativni zahtevi kompanije Koka-kola (KORE) definisali su politiku, standarde i zahteve za upravljanje bezbednošću, životnom sredinom i kvalitetom tokom našeg poslovanja.

ZLATNA HSE PRAVILA

Jedna od kompanija koja pridaje veliki značaj bezbednosti na radu i zdravlju zaposlenih je NIS. U ovoj kompaniji navode da su u toj oblasti sebi postavili najambiciozniji cilj – nula povreda na radu i profesionalnih oboljenja i bez negativnog uticaja na radnu i životnu sredinu. Zaposleni NIS-a, kao i svi izvođači, partneri i posetioci na lokacijama NIS-a moraju da se pridržavaju propisanih bezbednosnih procedura i na taj način kompanija doprinesi razvoju kulture bezbednosti na radu u Srbiji. NIS je takođe uvek spreman da sa svojim partnerima implementira najbolju svetsku praksu u ovoj oblasti.

U NIS-u je uvedeno 6 „Zlatnih HSE pravila“ kojih se moraju pridržavati svi zaposleni, kao i ostala lica dok rade ili borave na lokacijama NIS-a, u cilju povećanja bezbednosti na radu, a sistem HSE (Health, Safety, Environment) deo je svakog biznis-procesa u kompaniji.

Foto NIS

HSE OBUKE

U cilju smanjenja povreda na radu i unapređenja HSE kulture u Kompaniji, uspostavljen je kontinuiran sistem HSE osposobljavanja koji omogućava zaposlenima sticanje znanja i veština za upravljanje rizicima na svojim radnim mestima, kao i razvoj HSE kompetencija neophodnih za efikasno obavljanje poslova i unapređenje kvaliteta rada. HSE obuke se usklađuju sa poslovnim potrebama, tako da edukativni sadržaj bude usmeren na razvoj znanja i veština za bezbedno obavljanje radnih aktivnosti ali i na razvoj liderskih kompetencija i podizanje svesti svih zaposlenih o značaju unapređenja bezbednosne kulture i njihovoj ulozi u tom procesu, a obuhvataju sve oblike edukacije i obučavanja koji ne pripadaju domenu sticanja formalnog obrazovanja. Prateći svetske trendove, za potrebe HSE obuka razvijen je savremeni elektronski način učenja koji približava sadržaj na zanimljiv i interaktivan način. Na ovaj način NIS je ostvario zapažene rezultate. Naime, ova naftna kompanija je dve poslednje godine osvojila prvo mesto na takmičenju za dodelu nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u kategoriji Povelja „28. april“ koje organizuje Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)