EVROPA TREBA DA PODRŽI UNIVERZITETE NA BALKANU: Rektor Vladan Đokić na Konferenciji o uticaju Evropske unije u regionu

Lj.B.

22. 02. 2024. u 13:03

“Verujemo da Evropska Unija mora da podrži univerzitete na Balkanu kroz inicijative za izgradnju kapaciteta i finansiranje, ulaganjem u istraživačku infrastrukturu, razvoj i studentske stipendije. Na ovaj način, EU može ojačati akademske ustanove Balkana i stvoriti okruženje za izgradnju stabilnog mira u regionu".

ЕВРОПА ТРЕБА ДА ПОДРЖИ УНИВЕРЗИТЕТЕ НА БАЛКАНУ: Ректор Владан Ђокић на Конференцији о утицају Европске уније у региону

univerzitet u beogradu

Ovo je rekao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić na međunarodnom skupu “Izazovi za mir: liderstvo Evropske unije na Balkanu” koji  posvećen uticaju Evropske unije na ovom prostoru.

Cilj konferencije bio je analiza saradnje univerziteta i diplomatije u promociji dijaloga i mira na području Balkana, posle dosadašnjih konflikata i ratnih sukoba. Konferencija je održana u hibridnom formatu, tako što je deo učesnika bio prisutan na zasedanju u Rimu, a deo uključen onlajn. Događaj su organizovali Evropski parlament i Evropska komisija, u saradnji sa Vladom Italije.

Na skupu su učestvovali i visoki predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Evropske unije, Ujedinjenih nacija, država i vlada, političari, diplomate i predstavnici univerziteta. Iz regiona, na panelima su govorili rektori i prorektori državnih univerziteta u Beogradu, Skoplju, Banja Luci, Mostaru, Podrgorici, Tirani, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu. Učesnici su analizirali mogućnosti snažnijeg uticaja univerzitetskih zajednica na mirovne i procese saradnje na Balkanu, ne samo u akademskim okvirima, već i kroz državne mehanizme i međudržavnu saradnju.  

“Dugotrajan mir na Balkanu zahteva raznovrstan i multidisciplinaran pristup, zato bi akademske institucije mogle da postanu ključni protagonisti i da ponude jedinstven uvid u glavne uzroke sukoba na Balkanu, osvetljavajući istorijske događaje, socio-ekonomske okolnosti i politiku identiteta. Analizom ovih faktora, univerziteti mogu da daju donosiocima odluka preporuke za rešavanje konflikta zasnovane na znanju. Štaviše, akademske institucije trebalo bi da imaju vodeću ulogu u obrazovanju novih generacija i interkulturalnom razumevanju. Ali moramo da upozorimo da, uprkos tom uticaju, univerziteti u zemljama Balkana dele i probleme, kao što su ograničeno finansiranje, stara infrastruktura, politički uticaju i odliv mozgova - zaključio je rektor Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!