RAZMENA NAUČNIKA IZMEĐU KIPRA I SRBIJE: Ministarka Jelena Begović razgovarala sa ambasadorom Andreasom Fotiuom

Lj.B.

09. 01. 2024. u 14:31

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović razgovarala je sa ambasadorom Republike Kipar Andreasom Fotiuom o različitim modalitetima saradnje u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji u oblasti nauke između Republike Srbije i Republike Kipar.

РАЗМЕНА НАУЧНИКА ИЗМЕЂУ КИПРА И СРБИЈЕ: Министарка Јелена Беговић разговарала са амбасадором  Андреасом Фотиуом

tanjug

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što svoj prvi sastanak u godini ima sa ministarkom dr Begović, rekavši da je saradnja sa našom državom duboko ukorenjena i da njeno unapređenje vidi kao svoj zadatak.

Ministarka dr Begović naglasila je da je potrebno izgraditi bazu za buduću bilateralnu saradnju koja će podrazumevati kako kraće načune razmene, tako i dugoročnije programe u kojima bi eksperti i istraživači sa Kipra i na po nekoliko godina radili u naučno-istraživačkim organizacijama u Srbiji, kao i obratno.

“Do septembra ćemo, uverena sam, konkretizovati plan kojim ćemo dalje razviti bilateralnu saradnju između Kipra i Srbije tokom narednih godina”, rekla je dr Begović. Ambasador Fotiu i ministarka dr Begović takođe su bili saglasni da je u narednom periodu, u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, potrebno formirati zajednički komitet dve države koji bi se bavio planiranjem i realizacijom buduće saradnje.

Tokom sastanka, dr Begović pozvala je ambasadora Fotiua da se Republika Kipar priključi Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji će u Beogadu biti održan u maju 2024. godine.

“Želimo da ovaj sajam postane zaista internacionalni, a svoju zainsteresovanost za učešće već su nam izrazile Kina, Francuska, Italija, Indija i Zelenortska ostrva. Bila bi nam velika čast da i Kipar učestvuje na ovom sajmu“, rekla je dr Begović. Ona je takođe pomenula i mogućnost za organizovanje događaja poput inovacionog foruma koji bi za cilj imao razmenu iskustava između inovacionih ekosistema dve zemlje, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Sagovornici su saglasni da prostor za saradnju postoji i na poljima digitalizacije kulturne baštine i nauci koja stoji iza obnovljivih izvora energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)