Roman Igra ptica podebnik sedmog Čitalačkog maratona

Promo

25. 10. 2023. u 16:00

STRUČNI žiri sačinjen od eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman sedmog po redu Čitalačkog maratona izabrao je delo IGRA PTICA, autorke Katarine Obradović.

Роман Игра птица подебник седмог Читалачког маратона

Foto: Promo

Osim prvonagrađenog, u sedmom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani:

Dobro jutro, Kolumbo, Ivan Stamenković

Neobično prijateljstvo, Jelena Čobrenović

Dečak iz poslednje klupe, Sanela Blagojević

I ja bih da se takmičim!, Aleksandra Stojkov Pavlović

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu od više stotina pristiglih romana, odabrao je devet koji su ušli u najuži izbor. Nakon toga, Glavni žiri sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti širom Srbije izabrao je pobednički i rangirao ostale romane, od koji će prvih pet biti objavljeno.

Autorki prvoplasiranog romana Igra Ptica uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara, a nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba

Foto: Promo

 

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog romana. Nakon završenih radionica, učenici će imati priliku da izaberu i proglase svog favorita.

Sedmu godinu zaredom Čitalački maraton se prepoznaje kao društveno-odgovorna akcija koja neguje ljubav prema čitanju i afirmiše domaće autore poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema bliskim učenicima. 

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 45.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton od samog početka podržava Ministarstvo prosvete, a njen značaj ove godine prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši našoj Izdavačkoj kući Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)