SPREČITI LOŠE NAVIKE DECE U ISHRANI: Program "Zdrava hrana svakog dana" u 100 škola u Srbiji

Lj.B.

11. 09. 2023. u 10:48

POMOĆNIK ministra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić danas je na obeležavanju početka programa "Zdrava hrana svakog dana" u OŠ "Braća Baruh" u Beogradu rekao da je razvijanje zdravih stilova života i praktikovanje fizičkih aktivnost jedan od osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja.

СПРЕЧИТИ ЛОШЕ НАВИКЕ ДЕЦЕ У ИСХРАНИ: Програм Здрава храна сваког дана у 100 школа у Србији

Foto: D. Milovanović

- Promocija i eukacija o fizičkoj aktivnosti jeste jedan od prioriteta Ministarstva prosvete. Pored edukativnih sadržaja koji se rade prema nastavnim planovima i programima, takođe projekti kao što je 'Zdrava hrana svakog dana', koji se rade na nacionalnom i lokalnom nivou, doprinose proširenju svesti i edukaciji - istakao je Pašić.

Projekat "Zdrava hrana svakog dana" organizuje se ciljem da se deci pruže zdrave osnovna znanja o zdravoj ishrani, a Pašić je naglasio da je bitno i učešće roditelja kako bi deca stekla zdrave navike.

- Ovde su nam bitni i roditelji pored same dece. Znate da većina stvari dolazi iz kuće, a mi ćemo gledati da pored zdrave ishrane vršimo promociju fizičke aktivnosti i sporta kod najmlađih - ukazao je Pašić.

Direktor OŠ "Braća Baruh" Aleksandar Subotić, koji je i nastavnik fizičkog vaspitanja, rekao je da deca imaju loše navike u ishrani, kao i da su nedovoljno fizički aktivna.

- To definitivno ostavlja tragove na psihofizički razvoj dece, kao i na to da imamo povećani broj gojazne dece - istakao je Subotić i dodao je da se nada da će program "Zdrava hrana svakog dana" doprineti deci da stvore zdrave navike i pomoći da izrastu u zdrave ljude.

Programom "Zdrava hrana svakog dana" je predviđeno da 12.000 učenika u 100 škola širom Srbije kroz interaktivna predavanja steknu osnovna zanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane.

Projekat teži promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ishrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća, tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave