SARADNJA SA UNIVERZITETOM "LOMONOSOV": Delegacija sa čuvenog svetskog univerziteta u poseti Mašinskom fakultetu

B.B.

04. 07. 2023. u 18:26

DEKAN Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović i direktor Instituta za mehaniku Univerziteta Lomonosov, prof. dr Dmitrij Georgievski., potpisali su ugovor o naučno-tehničkoj saradnji u oblastima mehanike i mašinskog inženjerstva.

САРАДЊА СА УНИВЕРЗИТЕТОМ ЛОМОНОСОВ: Делегација са чувеног светског универзитета у посети Машинском факултету

foto: Mašinski fakultet

Gosti iz Moskve će, od 5. do 8. jula u Vrnjačkoj Banji učestvovati u radu međunarodnog kongresa Srpskog društva za mehaniku i Minisimpozijuma iz turbulencije, čiji je organizator prof. dr Đorđe Čantrak, šef Katedre za hidraulične mašine i energetske sisteme Mašinskog fakulteta. 

- Prvi dekan Mašinskog fakulteta, kao samostalne jedinice unutar Univerziteta u Beogradu, bio je prof. dr Vladimir Farmakovski, a imali smo i nekoliko akademika koji su, takođe, poreklom bili Rusi -  rekao je prof. Popović. - Mehanika je postala jedan od zaštitnih znakova Mašinskog fakulteta jer se na drugim fakultetima ova naučna oblast sve manje izučava. Zato je važno da nastavimo da podržavamo i ojačamo rad Srpskog društva za mehaniku. U tom smislu ima puno simbolike u današnjem skupu na Mašinskom fakultetu. Želim vam uspešan rad i i da nastavimo da sarađujemo, zajedno pišemo radove i razvijamo nauku na dobrobit obe države.

Pored prof. Georgievskog u ruskoj delegaciji su i prof. dr Marat Dosaev, zamenik direktora Instituta, zadužen za naučno-istraživački rad,  prof. dr Nikolaj Nikitin, direktor Laboratorije za aerodinamiku i dr Jurij Seljucki, vodeći istraživač na Institutu.  Pre ceremonije potpisivanja ugovora o saradnji na Mašinskom fakultetu je održan i minisimpozijum o mehanici na kojem su ruski istraživači održali predavanja iz svojih naučnih oblasti,  a svoje radove su predstavili i mladi doktoranti Mašinskog fakulteta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)