MATEMATIKA PO PLANU: Oglasilo se Ministarstvo prosvete posle drugog testa za učenike osmog razreda

B.B.

22. 06. 2023. u 16:26

MINISTARSTVO prosvete je saopštilo da je drugi dan završnog ispita, protekao u redu. Na ispit je izašlo je 64.099 (99,66 odsto) od prijavljenih 64.318 učenika.

МАТЕМАТИКА ПО ПЛАНУ: Огласило се Министарство просвете после другог теста за ученике осмог разреда

Foto: N. Skenderija

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, polagalo je je 64.102 učenika osmog razreda, ili 99,66 odsto i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih od 1.581 prijavljenih, što više nego u proseku prethodnih godina.

Učenici će sutra rešavati test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredeli, što je novina u odnosu na prošlu godinu. Ove godine učenici su prvi put birali koji će predmet polagali kao treći test, dok su prethodnih godina polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta.

Najviše učenika se opredelilo da polaže test iz biologije (38 odsto), zatim iz geografije (29 odsto), istorije (16), hemije (9) i fizike (8). Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!