NISU ZNALI ŠTA ZNAČI - GORD: Mali maturanti imali najviše problema sa razumevanjem pročitanog i značenjem reči

B.Borisavljević

21. 06. 2023. u 12:27

U OSNOVNIM školama danas je počelo polaganje završnog ispita, a svršeni osmaci su prvog dana rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

НИСУ ЗНАЛИ ШТА ЗНАЧИ - ГОРД: Мали матуранти имали највише проблема са разумевањем прочитаног и значењем речи

FOTO: N. Skenderija

Sudeći po izjava đaka, pitanja nisu bila laka, a najviše muke bilo je sa poslednjim zadatkom koji se odnosi na razumevanje teksta, kao i značenje reči - gord. Većina pitanja je bila na zaokruživanje sa ponuđenim odgovorima - 17, dok su samo tri zahtevala da đaci sami napišu odgovor.

Kako su nam ispričali učenici OŠ "Petar Petrović Njegoš" u Beogradu, za rešavanje testa im je bilo potrebno nešto više od sat vremena, mada je bilo i onih koji su izašli posle 45 minuta, što je minimalno vreme predviđeno za davanje odgovora. Milica, Ana, Nađa, Jovan i Brana su odgovorili na svih 20 pitanja i očekuju oko 17 tačnih, ali se slažu da nije bilo lako. Kažu da su više vežbali gramatiku, pa su im pitanja iz književnosti bila teža.

- Najteže je bilo razmevanje teksta "Stari Vujadin", pošto je bilo zbunjujuće, a i ponuđeni odgovori nisu bili konkretni - pričaju oni. - Iz književnosti su još bila dela "Sa pašnjaka do naučenjaka", "Proletna pesma" i "Pilipenda". Pitanja iz gramatike ticala su se vrste reči, službe reči u rečenici, padeža, roda, broja, zatim i pisanja velikog slova i pravopisa. Reč "gord" nam je zadala problema, a ponuđeni odgovori su bili ponosan, ushićen, razdragan, srećan i zadovoljan.

Đaci kažu i da su, za razliku od prošle godine, morali da zaokruže više tačnih odgovora. Tako je, recimo, od šest ponuđenih trebalo izabrati tri.

Pre početka polaganja završnog ispita đake OŠ "Petar Petrović Njegoš" je posetio Đorđe Milićević, v. d. ministra prosvete, i poručio im da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike, da će svi biti upisani i da nema raloga za brigu. Kako je istakao, Republička komisija predvidela je modalitete i ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti i osigurala je da se mala matura realizuje neometano.

Milićević je rekao da završni ispit ove godine polaže 66.970 učenika i da u srednjim školama ima 75.853 mesta.

- Ubeđen sam da im neće biti potrebna sreća već strpljenje i da dobro razmisle. Imali su dovoljno vremena tokom osam godina, a postojala je i pripremna nastava - naveo je. - Verujem da će znanje koje su stekli tokom osam godina potvrditi na najbolji mogući način. Sva deca će upisati srednju školu i ne treba da brinu - rekao je Milićević.

On je naveo da će đaci sutra polagati matematiku, a u petak test iz izbornog predmeta. Izneo je podatke da se najveći broj osmaka opredelio da polaže biologiju - 38 odsto, potom geografiju 29 odsto, istoriju je izabralo 16 odsto učenika, hemiju 9 i fiziku 8 odsto.

- Čitav upisni proces će biti elektronski. Za razliku od prošle godine kada smo imali 15 skening centara, sada imamo 33 koji su ravnomerno raspoređeni po Srbiji - rekao je Milićević. - Uspeli smo sa našim partnerima da obezbedimo tajnost i sigurnost kako bi svi učenici imali ravnopravan tretman. Kao i prethodne godine, neće koristiti nijedan papir da bi se upisali u srednju školu.

On je dodao da će preliminarni rezultati male mature biti poznati 25, a konačni 28. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024