MESEČNO 15.000 DINARA: Uz stipendiju, besplatne studije, smeštaj i hrana

B.B.

12. 04. 2023. u 16:28

MINISTARSTVO prosvete raspisalo je Konkurs za dodelu stipendija u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona". Stipendisti će mesečno dobijati po 15.000 dinara, a prijave se primaju do 26. maja.

МЕСЕЧНО 15.000 ДИНАРА: Уз стипендију, бесплатне студије, смештај и храна

Građevinski fakultet

Pripadnici srpske nacionalne zajednice iz država u regionu koji su učesnici projekta stipendiranja imaće besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika, besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master akademskim i strukovnim studijama, specijalističkim akademskim ili doktorskim studijama, kao i smeštaj i ishranu u stduentskim domovima. Takođe, stipendisti će imati dobrovoljno zdravstveno osiguranje do 26-te godine starosti, besplatnu boravišnu vizui priznavanje srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Stipendija u iznosu od 15.000 dinara mesečno omogućava da se pokriju troškovi gradskog prevoza, udžbenika i radnih materijala u toku studija.

Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija. U skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu , izrađen je Projekat "Srbija za Srbe iz regiona" kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Pod sintagmom "Srbi iz regiona", u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet - jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!