NPS PODRŽAO DEKANE NASTAVNIČKIH FAKULTETA: I učitelji se priključili platformi

Lj. Begenišić

17. 03. 2023. u 10:54

NACIONALNI prosvetni savet podržao je jednoglasno predloge dekana osam fakulteta na kojima se školuju nastavnici o tome kako unarediti ove studijske programe. Dogovoreno je i da se toj inicijativi pridruže i pedagoški fakulteti jer u školama u Srbiji nedostaje i učitelja.

НПС ПОДРЖАО ДЕКАНЕ НАСТАВНИЧКИХ ФАКУЛТЕТА: И учитељи се прикључили платформи

Foto J. Vujasinović

Sednica Nacionalog prosvetnog saveta održava je juče po hitnom postupku na zahtev Ministarstva prosvete, a razmatran je upravo dokument koji su sačinili dekani osam nastavničkih fakuteta.

Nakon što se o ovom dokumentu izjasni Senat Univerziteta u Beogradu i Senat Novosadskog univerziteta, on će, krajem meseca biti predat Ministarstvu prosvete i Ministarstvu finansija na razmatranje.

- Podsticajne mere potrebne su celoj obrazovnoj vertikali - od učitenja do univerzitetskih profesora - kaže prof. Radivoje Stojković, predsednik NPS.

- Potreban nam je svobuhvatan stav, zato su se priključili i učiteljski fakulteti, a čekamo da dokument usvoje i senati univerziteta.

Za Danimira Mandića člana NPS i dekana Učiteljskog fakulteta veoma važno je to što su se platformi priključili i učiteljski fakulteti jer u Srbiji u školama nedostaje i ovog kadra.

- Učitelji dobro rade svoj posao, što govori da smo po uspehu na kraju četvrtog razreda u gornjoj trećini evropskog proseka - kaže prof. Mandić.

- Na kraju osmog razreda smo negde na sredini evropskog proseka, a Beogradski univerzitet je među 0,5 odsto fakulteta u svetu kada se mere rezulati u odnosu na ulaganja. Sve to govori da je neophodno obezbediti bolji status kompletnog nastavnog kadra - od učitelja do univerzitetskih prosfeora.

Da podsetimo, dekani osam nastavničkih fakulteta predlažu da plate prosvetnih radnika budu barem na nivou od 1,3 do 1,5 prosečnih plata u Srbiji.

Takođe, predloženo je i da da deca koja žele da studraju nastavničke fakultet dobiju stipendije, a davanje stipendija treba da bude po regionima u skladu sa potrebama tih regiona.

Dekani smatraju da akreditaciju nastavničkih studijskih programa na državnim fakultetima treba da plaća država koja kao osnivač svakako ima tu obavezu.

Oni su su uočili dramatičan pad kvaliteta nastavnog kadra, jer se često kao nastavnici zapošljavaju ljudi koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)