ŠKOLAMA BEZ KADRA PRETI - ZATVARANJE: Po hitnom postupku raspravljaće o nastavničkim studijama

Lj. Begenišić

14. 03. 2023. u 12:36

DOKUMENT u kome su navedeni predlozi o tome kako unaprediti studijske programe na kojima se školuju prosvetni radnici, a koji su sastavili dekani osam fakulteta, poslat je Nacionalnom prosvetnom savetu i Senatu Univerziteta u Beogradu. Oba ova tela raspravljaće uskoro o dokumentu koji zvanično nosi naziv "Platforma za unapređenje statusa nastavničkih studijskih programa i očuvanje obrazovnog sistema u Republici Srbiji", nakon čega će on biti upućen prosvetnim vlastima na razmatranje.

ШКОЛАМА БЕЗ КАДРА ПРЕТИ - ЗАТВАРАЊЕ: По хитном поступку расправљаће о наставничким студијама

Foto N. Karlić

- Nacionalni prosvetni savet dobio je zahtev od Ministarstva prosvete da po hitnom postupku raspravlja o predlozima dekana nastavničkih fakulteta za poboljšanje položaja nastavnika - kaže Radivoje Stojković, predsednik NPS uz napomenu da će vanredna sednica ovog tela na kojoj će se raspravljati o dokumentu biti održana u četvrtak.

O predlogu dekana osam fakulteta (Filološki, Filozofski, Matematički, Hemijski, Fizički, Geografski, Biološki i Fakultet fiziče hemije) izjasniće se i Senat Beogradskog univerziteta na prvoj narednoj sednici.

U školama se nadaju da će ova inicijativa uroditi plodom, jer ističu da je nedostatak nastavnika - nerešiv problem.

- Nastava je toliko ugrožena da ćemo uskoro morati da zatvaramo škole - kaže nam Radoslava Mraović, direktorka beogradske Osnovne škole "Radomir Putnik". - Odavno muku mučimo da nađemo nastavnike metematike, ali nedostaju i nastavnici fizike, hemije, tehničkog i sve više učitelji. Iskreno verujem da će inicijativa dekana fakulteta na kojima se školuju ovi kadrovi da se realizuje.

Ona ističe da je status prosvetnih radnika izuzetno loš i zbog odnosa đaka i roditelja prema njima, ali i zbog plata koje su ispod republičkog proseka. A upravo je poboljšanje materijalnog položaja prosvetara jedan od glavnih predloga u dokumentu koji su sačinili dekani. Navodi se da plate treba da budu barem za trećinu ili polovinu veće od prosečnih plata u Srbiji.

Takođe, predloženo je i da deca koja žele da studiraju nastavničke fakultete dobiju stipendije, a davanje stipendija treba da bude po regionima u skladu sa potrebama tih regiona.

I matematičari dali predloge

I DRUŠTVO matematičara Srbije dalo je svoje predloge za poboljšanje položaja nastavnika, a po njima prva stvar koju treba pod hitno rešiti jeste unapređenje materijalnog položaja nastavnika. Oni traže i zaštitu integriteta, ugleda i autoriteta nastavnika, a predlažu i da se za deficitarne nastavnike obezbedi neki dodatak ili druge pogodnosti poput rešavanja stambenog pitanja. Predloženo je i stipendiranje studenata koji bi, ako dobiju stipendiju, imali obavezu da određeni broj godina provedu u školstvu.

Takođe, dekani smatraju da akreditaciju nastavničkih studijskih programa na državnim fakultetima treba da plaća država koja kao osnivač svakako ima tu obavezu.

Dekani su uočili dramatičan pad kvaliteta nastavnog kadra, jer se često kao nastavnici zapošljavaju ljudi koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije.

Da je veoma važno ko predaje u osnovnim i srednjim školama, smatra dekan Hemijskog fakulteta prof. dr Goran Roglić koji kaže da ti nastavnici školuju buduće studente, pa je i fakultetima lakše ako dobiju dobre kandidate.

- Neki nastavnički smerovi na fakultetima akreditovani su, ali da se na njih deca ne prijavljuju, pa ih fakulteti održavaju na svoju šetetu jer plaćaju akreditacije - upozorava prof. Roglić i napominje da problem nedostatka nastavničkih kadrova nije svugde isti, da se škole u Beogradu nekako snalaze, ali da je mnogo gore u unutrašnjosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)