DEKANI SE BOJE LOŠE GENERACIJE NOVIH STUDENATA: Prošireni rektorski kolegijum UB ponovo bez odluke o državnoj maturi

Lj. BEGENIŠIĆ

12. 01. 2023. u 09:30

UMESTO predloga i primedaba na državnu maturu koje je trebalo već da pošalju Ministarstvu prosvete, fakulteti Univerziteta u Beogradu prosvetnim vlastima dostaviće jedinstven i već poznat stav - da državna matura ne može biti jedini uslov za upis na visokoškolske ustanove i da paralelno sa maturom treba da se održavaju i prijemni ispiti.

ДЕКАНИ СЕ БОЈЕ ЛОШЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НОВИХ СТУДЕНАТА: Проширени ректорски колегијум УБ поново без одлуке о државној матури

Foto N. Skenderija

Takođe, ministarstvu će biti upućena i pitanja na koja ovaj resor treba da odgovori, a nakon što dobije odgovore, Univerzitet će ponovo razmotriti stav prema državnoj maturi.

Ovo je, kako saznaju "Novosti", dogovoreno na jučerašnjoj sednici proširenog rektorskog kolegijuma koji je najavljen još na decembarskom zasedanju senata. Tada je konstatovano da fakulteti nisu odgovorili na zahtev Ministarstva, pa je zatraženo da im se produži rok, uz najavu da će u januaru biti poznat konačan stav.

- Naš zajednički stav koji smo juče postigli je da nam Ministarstvo prosvete najpre odgovori na pitanja koja smo im poslali, pa tek kada dobijemo odgovore videćemo šta šta će dalje biti - rekli su nam dekani više fakulteta.

Naši sagovornici napominju da nemaju ništa protiv uvođenja državne mature, ali ona treba da ima sertifikacioni, a ne i kvalifikacioni karakter.

- Mi tražimo autonomiju da sami utičemo na izbor naših kandidata, ne smemo dozvoliti situaciju u kojoj bi deca sa slabijim znanjem bila upisana na fakultet na štetu kandidata sa boljim znanjem, a upravo to bi moglo da se dogodi ukoliko nemamo prijemni ispit - kaže jedan od naših sagovornika.

Dekani upozoravaju da skoro ništa u vezi sa državnom maturom nije poznato, a pitanja koja ih muče su: da li će maturski test moći kvalitetno da isfiltrira buduće studente, odnosono ko će i kako određivati pitanja na maturskom testu i da li će ona biti kompromis između osnovnih i visokih znanja, kako će biti garantovana regularnost državne mature, to jest kako sprečiti prepisivanje... Još neka od pitanja su: kako će se upisivati brucoši iz Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva jer tamo nema državne mature, šta će biti sa decom koja se, nakon upisa na jedan fakultet, predomisle pa požele da pređu na neki drugi, šta se dešava sa testom opšte informisanosti za upis na Filozofski fakultet i FPN, s obzirom na to da koncept državne mature ne prepoznaje ove testove. Dekani upozoravaju i da se ništa ne zna o podzakonskim aktima kojima će matura biti precizirana.

Ispit po novom trebalo bi da startuje u junu 2024. Foto Z. Jovanović

I ovaj sastanak je pokazao da se stavovi fakulteta i prosvetnih vlasti ne približavaju.

Izvesno je da vreme curi, jer je do državne mature ostalo tek nešto više od godinu dana.

Namera države je da ona bude uvedena u junu 2024, kada bi i prijemni ispit postao prošlost.

To je nedvosmisleno najavio i ministar prosvete Branko Ružić, koji je naveo da će jedan od najvećih izazova u ovoj godini biti uvođenje državne mature koja će se sprovoditi na nacionalnom nivou:

- Važno je imati na umu da i Ministarstvo prosvete i fakulteti postoje iz samo jednog razloga, a to je da mladim ljudima pružimo obrazovanje, da ga učinimo dostupnim i pravednim. Državna matura upravo to obezbeđuje.

Privatni ne mogu na budžet

Za dekane je vrlo važno i da li će se državna matura polagati i na privatnim fakultetima i da li će privatni fakulteti dobiti budžetska mesta. To bi, upozoravaju dekani - bilo neprihvatljivo.

- Budžetske studente država finansira. Nismo dobili odgovor da li neko pokušava da na mala vrata uvede privatno visoko obrazovanje u red budžetski finansiranog - kažu naši sagovornici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)