ĐACI ĆE PADATI GODINU ZBOG JEDINICE IZ VLADANJA? Hitan sastanak u Ministarstvu prosvete, menjaju propise zbog nasilja

Novosti online

29. 11. 2022. u 14:20

U MINISTRASTVU prosvete danas je oformljena Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, saopštila je Unija SPRS, koju je predstavljala Jelena Tomić, koordinator Pravnog tima.

ЂАЦИ ЋЕ ПАДАТИ ГОДИНУ ЗБОГ ЈЕДИНИЦЕ ИЗ ВЛАДАЊА? Хитан састанак у Министарству просвете, мењају прописе због насиља

Foto: J. Ćosin

Grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, posle poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama, piše Blic.

- Pored predstavnika sindikata, Društva direktora i različitih ministarstava Vlade Srbije, grupu čine i stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti. Na današnjem sastanku razgovaralo se o promeni podzakonskih akata koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Napravljen je plan rada da bi pravilnici bili promenjeni do 20. decembra ove godine, što je zahtev samog ministra prosvete - saopštila je USPRS.

Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitno-disciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga.

- Ono na čemu insistiramo je bolja saradnja škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć - dodali su iz USPRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere