SVETSKI DAN DETETA: Ministar Ružić - Posebna pažnja najmlađima iz osetljivih grupa

Lj. B.

20. 11. 2022. u 17:00

MINISTAR prosvete Branko Ružić rekao je danas, povodom Svetskog dana deteta, da je za sve zaposlene u Ministarstvu i svim ustanovama u sistemu svaki dan posvećen dobrobiti deteta, a pre svega deci iz osetljivih grupa.

СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА: Министар Ружић - Посебна пажња најмлађима из осетљивих група

Foto MPNTR

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, Ružić je rekao da Ministarstvo koje vodi posvećuje punu pažnju povećanju obuhvata dece iz osetljivih grupa, pre svega dece romske nacionalnosti, kao i dece sa smetnjama i invaliditetom na svim nivoima obrazovanja i smanjenju stope odustajanja od školovanja.

- Ponosni smo na veći obuhvat dece do 3 godine programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 30%, na 20% veći obuhvat romske dece pripremnim predškolskim programom, na 20% više romske dece koje završi srednje obrazovanje. Ponosni smo na podršku migrantima, odnosno tražiocima azila koje smo obuhvatili obrazovanjem u 85% njihove populacije, na činjenicu da smo raznim aktivnostima podsticali veće obrazovanje devojčica, unapređivali obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina i za pripadnike manjina, povećali broj stipendija i mentorske podrške i mnogo toga drugog - rekao je Ružić.

On je istakao da ulaganje u obrazovanje predstavlja ulaganje u decu koja će voditi društvo u budućnosti.

- Zato je važno da ih volimo, učinimo bezbednim ali i da ih zajedno sa porodicom, medijima i društvom u celini vaspitavamo da su najvažnije veštine empatija, vrednosti tolerancije, konstruktivne komunikacije, stavovi poštovanja, otvorenosti prema drugim uverenjima, kulturama, samoefikasnosti i otvorenosti za nova saznanja. To je zadatak svih nas, a Ministarstvo će uvek prednjačiti u tome - zaključio je ministar.

Ružić navodi da je osmišljen adekvatan sistem podrške deci iz osetljivih grupa kroz unapređivanje kapaciteta zaposlenih na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja i obezbeđivanja kadrova.

On navodi da je Ministarstvo u prethodnom periodu ojačalo interne kapacitete za praćenje primene propisa, deset škola dobilo je status resurnog centra za podršku inkluzivnom obrazovanju, angažovano je 150 savetnika spoljnih saradnika za podršku obrazovnim ustanovama u radu na zaštiti od nasilja i diskriminacije, obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, razvoju demokratske kulture i inkluzivnog obrazovanja, kao i 260 pedagoških asistenata.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna