MINISTARSTVO PROSVETE PRELOMILO: Od naredne školske godine izmenjeni udžbenici za biologiju

Lj.B.

04. 10. 2022. u 15:19

RADNA grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije".

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ ПРЕЛОМИЛО: Од наредне школске године измењени уџбеници за биологију

Foto Shutterstock

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo navodi da je, u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i ZUOV daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo