DA LI JE NA POMOLU NOVA ČERNOBILJSKA KATASTROFA? Evo šta kažu naučnici

UKRAJINSKI fizičari demantovali su tvrdnju da postoji opasnost da se ponovi havarija na Černobiljskoj atomskoj centrali poput one iz 1986 kada je posle eksplozije na reaktoru radioaktivni oblak pokrio ne samo delove SSSR-a već i Evrope.

ДА ЛИ ЈЕ НА ПОМОЛУ НОВА ЧЕРНОБИЉСКА КАТАСТРОФА? Ево шта кажу научници

FOTO: RIA. RU

Eksperti u Kijevu kategorički tvrde da nema  nikakve opasnosti jer  postoje  sistemi koji ne dozvoljavaju da dođe do nove nesreće.

Ta ohrabrujuća i umirujuća informacija objavljena je na sajtu kijevskog Instituta za izučavanje problema bezbednosti atomskih elektrana.

Vest o mogućoj novoj nesreći u Černobilju objavili su u američkom naučnom časopisu Sajens (Nauka) a razlog je bio što već četiri godine raste broj neutrona u nekim delovima reaktora koji je  pokriven novima  "sarkofagom", tj. metalnim oklopom.

U Kijevu ne negiraju pokazatelje koji potvrđuju da "radi" preostalo gorivo pod oštećenim reaktorom.

Autori teksta o mogućoj novoj katastrofi  su  se oslanjali na izjavu Anatolija  Dorošenka iz kijevskog Insistuta  za  izučavanje  problema  bezbednosti atomskih elektrana , koji tvrdi  da su   specijalni  senzori počeli  da  beleže povećavanje neutrona u jednom  nedostupnom  delu  razrušenog  četvrtog reaktora.

Fizičar Maksim Saveljev iz spomenutog kijevskog instituta za vreme nedavne rasprave o Černobilju je kazao  da se ne treba očekivati nova katastrofa, ali se ne može isključiti  ponavljanje  havarije.

-Beleži se lagani rast neutrona i  naučnici imaju nekoliko godina da reše taj problem , kazao je Saveljev.

U članku u  časopisu "Sajens" se tvrdi da slučan problem imaju i u Japanu gde je u Fukušimi  pre  deset godina  došlo do velike  havarije.

Kad   se  sanirala   havarija na  četvrtom  reaktoru černobiljske  atomske  centrale iz helikoptera su  bacani džakovi sa peskom, pa je usijana radioaktivna lava iscurela ispod  reaktora.

Kasnije je  oštećeni reaktor  bio  prekriven   metalnim "sarkofagom" i nije dozvoljavao da  radioaktivne čestice idu u  vazduh.

Prolazile su godine i korozija je  izbušila limeni pokrov pa je kroz njega počela da  curi kiša i voda  otopljenog  snega. Zbog toga je  uz  međunarodnu pomoć od milijardu i po dolara 2016. napravljen novi sarkofag.

Posle  toga  senzori su pokazivali da  se zaustavio  rast broja neutrona u oštećenom  reaktoru. U poslednje četiri godine u nekim prostorijama u povećao broj neutrona. Naučnici predpostavljaju  da je  to zbog  isparavanja  ostatka  atomskog  goriva pa "lava" postaje gušća.

Eksperti predlažu da se napravi robot koji može da  radi pri visokoj  radijaciji.

On bi probušio rupu kroz koju bi se ubacivali materijali koji mogu da utiču na gašenje   preostale radioaktivne lave koja se nalazi u nekim prostorijama ispod oštećenog reaktora.

Predviđeno je da novi  metalni pokrov  štiti od  radijacije sto godina. On je dugačak 165 metara a širok 257 metara. Njegova najviša tačka je 110 metara.Tu grdosiju je gradilo tri hiljade radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna