IDENTITET(I) ŽENA: Jedinstvena postavka otvara se u Galeriji Matice srpske

J. S.

23. 04. 2021. u 11:12

KAKO se taj sveprisutni pojam "identitet" ogleda u srpskoj likovnoj umetnosti, u periodu dugom 23 godine, pokazaće večerašnja izložba "Identitet(i).

ИДЕНТИТЕТ(И) ЖЕНА: Јединствена поставка отвара се у Галерији Матице српске

Arhiva

Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918-1941)" u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. U prisustvu upravnice Tijane Palkovljević Bugarski i autora - kustosa Nikole Ivanovića, izložbu će u 20 sati otvoriti Maja Gojković, ministar kulture i informisanja Srbije.

Postavka obuhvata 70 slika iz kolekcije GMS ali i Narodnog i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Grada Beograda, Kuće legata, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Milene Pavlović Barili kao i iz nekoliko privatnih kolekcija.

U četiri izložbene celine posvećene problemima razumevanja i reprezentacije identiteta: "Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti", "Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija", "Kvir: Telo, rod i predstava" i "Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma", svrstana su dela Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Ivana Radovića.

Tu su i autoportreti Milene Pavlović Barili, Ljubice Cuce Sokić, Zore Petrović, Leposave Bele Pavlović i Jelisavete Petrović, koji smelo zaokružuju priču o identitetima, uz podsećanje da je razumevanje različitosti neophodna potreba za život u boljoj stvarnosti.

Ova izložba održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture a publika će, uz propisane epidemiološke mere, imati priliku da je pogleda do 4. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!