ŽIVETI UMETNOST SVAKOG DANA: U Galeriji Matice srpske bogat program povodom 175 godina trajanja

J.SIMIĆ

22. 01. 2021. u 16:23

SLOGANOM „Živi umetnost“ Galerija Matice srpske u Novom Sadu označila je pravac kojim ćemo se u ovoj godini kretati ka 2022. kada će Novi Sad slaviti titulu Evropske prestonice kulture a Galerija obeležiti svoj veliki jubilej 175. godina trajanja. Sve to sa željom da posetioci ove prestižne institucije kulture svakog dana - žive umetnost.

ЖИВЕТИ УМЕТНОСТ СВАКОГ ДАНА: У Галерији Матице српске богат програм поводом 175 година трајања

Foto: Galerija matice srpske

Govoreći o planovima, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, dr Snežana Mišić, programska direktorka i msr Jelena Ognjanović, muzejska edukatorka najavile su danas tokom susreta sa novinarima da će u ovoj godini programska aktivnost biti usmerena na nekoliko značajnih izložbi.

Foto: Galerija matice srpske

 

Reč je o postavkama - Identitet(i): predstava žene u srpskom slikarstvu 1900−1941. (april) i Poklon-zbirka Nikole i Radmile Graovac (jul). Tokom leta u planu je predstavljanje umetničke kolekcije DDOR osiguranja koja će ukazati na važnost javno-privatnog partnerstva u očuvanju i prezentaciji kulturnog nasleđa.

Jesen će obeležiti dve izložbe ‒ „Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar“ (septembar) u okviru programa Fondacije „Novi Sad 2021” i platforme „Kaleidoskop kulture” i „Evropski format srpskog simbolizma“ (oktobar) koja će pored dela srpskog simbolizma iz domaćih muzejskih i privatnih kolekcija obuhvatiti i određeni broj dela iz regionalnih i evropskih muzeja.

BEČ I TEMIŠVAR

U ovoj godini GMS će nastaviti saradnju sa Umetničko-istorijskim muzejom u Beču i gostovanje izložbe Evropski fenomeni iz kolekcije Galerije Matice srpske u Umetničkom muzeju u Temišvaru, gradu koji će godinu posle Novog Sada biti evropska prestonica kulture.

Godina u GMS biće „zatvorena“ izložbom „Novosađani biraju“ (decembar). Biće predstavljena najstarija novosadska muzejska ustanova kroz umetnički izbor poznatih Novosađana,a to je ujedno i prilika svim posetiocima grada da u okviru ceremonije otvaranja programa Evropske prestonica kulture, u januaru 2022. godine, upoznaju Novi Sad i njegove građane kroz odabranu umetničkih dela iz kolekcije Galerije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)