„OSAMNAEST MAČAKA I LIMAR“ PREMIJERNO 23. APRILA: Spremna nova predstava u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

J. S.

19. 04. 2021. u 13:22

PREDSTAVA „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“, autora Miloša Nikolića, premijerno će biti izvedena 23. aprila na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

„ОСАМНАЕСТ МАЧАКА И ЛИМАР“ ПРЕМИЈЕРНО 23. АПРИЛА: Спремна нова представа у Српском народном позоришту у Новом Саду

Foto:Srđan Doroški

Ovaj komad na scenu postavlja reditelj Ivan Cerović, dramaturg je Božidar Knežević, dok u predstavi igraju Nebojša Savić, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić. Zločin, kazna, savest, pristajanje i nepristajanje na zločin, podela odgovornosti teme su ove predstave koja u svom podnaslovu ima naziv „Laki komad o smešnom i gnusnom“, a koji je dramaturški oblikovao Božidar Knežević.

Foto:Srđan Doroški

Radnja je smeštena u Nemačku, u 1999. godinu. Limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao. Prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i, uz pomoć Eve Šulc, počinje zavereničku igru.

Reditelj Ivan Cerović kaže da je reč o odličnom dramskom tekstu, višeslojnom i višeznačnom.

- Činiti gnusno jeste gnusno, ali, da li je i snimanje, fotografisanje ili posmatranje gnusni čin , samo nešto malo manje gnusan? - pitanje je koje postavlja Cerović u ovoj predstavi i dodaje: - Mi želimo da postignemo katarzičan efekat. Naravno, cela predstava se polako otvara. Na početku je to odnos jednog limara i snimatelja i tek se kasnije, tokom predstave, otkrivaju detalji i dolazi se do takozvanog krešenda.

Foto:Srđan Doroški

Predstava u sebi ima primese atmsofere iz filmova Dejvida Linča, začudnosti, bizarnosti, komičnih elemenata.

Prva repriza predstave „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ zakazana je za 29. april.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a