SPAS ZA VREDNE KNJIGE: Završen konkurs za izgradnju dodatnog depoa Narodne biblioteke Srbije

M. Mirković

18. 03. 2021. u 09:36

DUGOGODIŠNJI problem sa čuvanjem bibliotečke građe u Narodnoj biblioteci Srbije, koji bi trebalo da bude rešen proširenjem postojećih kapaciteta depoa i delimičnom rekonstrukcijom zdanja na platou kod Hrama Svetog Save, jedan je od prvih izazova sa kojima se suočio i prioritetnih problema koje je nasledio novi v. d. upravnika NBS, pisac Vladimir Pištalo.

СПАС ЗА ВРЕДНЕ КЊИГЕ: Завршен конкурс за изградњу додатног депоа Народне библиотеке Србије

Foto studio "MITarh d.o.o."

Juče je Pištalo, na sastanku sa ministarkom kulture i informisanja, zvanično obavestio Maju Gojković o završetku javnog konkursa za idejno rešenje za izgradnju dodatnog depoa NBS, za smeštaj bibliotečke građe.

Prvu nagradu na konkursu osvojili su arhitekte profesor Branislav Mitrović i docent Đorđe Alfirević, kao i projektanti Dušan Međedović, Uroš Majstorović, Stefan Lakić i Dušan Grujović. Konkursno rešenje je rađeno u okviru arhitektonskog studija "MITarh d.o.o." iz Beograda.

DOGOVOR Maja Gojković i Vladimir Pištalo, Foto Ministarstvo kulture

- Pored toga, planiramo da formiramo i izložimo postavku sačinjenu od 26 dobrih i zanimljivih arhitektonskih rešenja, potencijalnih biblioteka, od kojih je odabrano ovo jedno, pred kojim je sad dalja razrada i realizacija - otkrio nam je Pištalo, koji je juče sa Gojkovićevom razgovarao i o razvoju međunarodne saradnje Narodne biblioteke sa nacionalnim bibliotekama.

PEŠACI

PRED arhitektama se našao i izazov da prostor (pre)oblikuju tako da krovne i pristupne površine novih sadržaja zadrže namenu javnog, pešačkog i ozelenjenog prostora.

Podsećamo, arhitektonski konkurs za idejno rešenje proširenja postojećeg depoa biblioteke, Narodna Biblioteka Srbije je, u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, raspisala u decembru prošle godine. Povod je bio nedostatak funkcionalnog prostora za adekvatan smeštaj dragocene i obimne bibliotečke građe. Kako je nedostatak prostora za navedene potrebe NBS prepoznat pre više decenija, planski osnov za predmetnu izgradnju sadržan je u Planu detaljne regulacije dela Vračarskog platoa.

Foto A. Stanković

Novi objekat biće gotovo u potpunosti ukopan i usklađen sa topografijom i nivelacijama okolnog partera, što jeste bio jedan od osnovnih zahteva naručilaca, kao i to da se u budućem podzemnom prostoru osim skladišnog dela - depoa nađu i kancelarije i multifunkcionalni izložbeni prostor namenjen fundusu biblioteke i književnoj delatnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)