POČELI RADOVI NA MEDIJANI: Prva faza rekonstrukcije dve godine posle zatvaranja arheološkog nalazišta

J. ĆOSIN

17. 03. 2021. u 11:24

NAKON što je više od dve godine od zatvaranja izabran novi izvođač radova, počela je prva faza rekonstrukcije zgrade muzeja na Arheološkom nalazištu Medijana.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА МЕДИЈАНИ: Прва фаза реконструкције две године после затварања археолошког налазишта

Foto Arhiva

U toku je sanacija zgrade koja obuhvata unutrašnjost i galeriju, a u planu je i celokupna rekonstrukcija spoljašnosti zgrade sa izgradnjom stepenica, prilaza i stvaranjem adekvatnih uslova za otkrivanje mozaika. Ukoliko sve bude teklo po planu, Arheološki park Medijana će, kako je saopšteno, biti otvoren početkom leta.

Foto J. Ćosin

Više od 1.000 kvadratnih metara mozaičkih podova u letnjoj rezidenciji cara Konstantina iz 4. veka, među kojima su glava mitskog čudovišta Meduze, rečno božanstvo Flavus, kukasti krst kao simbol trajanja, kao i najveće carske terme u Srbiji tek nedavno otkrivene u Arheološkom parku Medijana u Nišu, na leto će, kako najavljuju čelnici grada Niša, biti dostupni javnosti.

ISTORIJA

Nalazište Medijana smešteno je u istočnom delu Niša, na pola puta za Nišku Banju. Nastalo je u vreme vladavine cara Konstantina Velikog (306 - 337), kao rimsko naselje ili kompleks letnjih rezidencija tipa urbanih vila i veliko poljoprivredno gazdinstvo, otvorenog tipa, pokraj puta, koji je od Naisa vodio ka istoku, prema Serdici i dalje prema Konstantinopolisu.

- Program "Gradovi u fokusu", koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš, podrazumeva dve projektne aktivnosti, rekonstrukciju muzejske zgrade koja je u toku i projekat turističke prezentacije koji uskoro počinje. Trenutno se radi sanacija terena na prostoru antičkog arheološkog lokaliteta, a privremeno osvetljenje do kraja meseca postaviće JKP "Parking servis" - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Grada Niša.

Nastavak arheoloških istraživanja odvijaće se bez zatvaranja ovog jedinstvenog kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna