PRAISTORIJSKA FIGURINA STARA 7.000 GODINA: Posle restauracije prvi put se predstavlja javnosti boginja vinčanske kulture (FOTO)

S. Babović

01. 03. 2021. u 12:03

STATUETU staru oko 7.000 godina, otkrivenu na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca 12.avgusta, 2019.godine, javnost će sutra premijerno moći da vidi potpuno restauriranu i konzerviranu, kako je i izgledala kada je imala svoju obrednu funkciju u praistoriji.

ПРАИСТОРИЈСКА ФИГУРИНА СТАРА 7.000 ГОДИНА: После рестаурације први пут се представља јавности богиња винчанске културе (ФОТО)

Foto: S. Babović

Za ovo otkriće,kako su “Novosti” pisale, zaslužna je arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić, koja je u okviru zaštitnih istraživanja čiji je nosilac bio Narodni muzej u Kruševcu, pronašla stautetu.

Istoričar Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe, navodi da je u saradnji sa velikim brojem stručnjaka, primenjen savremen, multudisciplinarni pristup konzervaciji,kako bi se ovom važnom istorijskom artefaktu obezbedio najviši stepen zaštite.

- Uz veliku pomoć Ministarstva kulture i informisanja, u prilici smo da ove godine rekonstruišemo naš muzej ali i digitalizujemo statuetu sa Vitkova, a o tim, zajedničkim rezultatima, sačinjen je desetominutni film koji će premijerno biti prikazan na promociji u Domu kulture-navodi Ivan Brborić,direktor Zavičajnog muzeja Župe,koji je u međuvremenu dobio status ustanove zaštite.

Prva pronađenja boginja visoka 35 centimetara imala je praktično sve delove, osim jedne noge, i izvesno potiče iz perioda od 5.500 do 4.750 g.p.n.e, pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije.

-Iskop je praktično “presekao” jednu kuću,koja je bila dimenzija 6 sa 8 metara ili 6 sa 4 metra-predočila je za “Novosti” arheolog Sanja Crnobrnja-Krasić,koja je radove izvodila u okviru provere terena pre uvođenja lokalne kanalizacione mreže..

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969.godine, na samo 50-ak metara od praistorijske kuće otkrivene 2019.godine, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture “Lejdi of Aleksandrovac” (Miladija), “Venus de Župa” (Ružica), “Madam de Vitkovo”(Grozdana),kao i venera - “Madam de Venčac”.Venere su 1991.godine bile deo Svetske izložbe muzeja “Tera Amata” u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Predstavljanju dosadašnjih rezulata i “premijeri” pronađene statuete prisustvovaće i ministarka kulture Maja Gojković.

OČEKUJU SE NOVA OTKRIĆA

NA lokalitetu Vitkovačko polje,na nekih četiri kilometra od Aleksandrovca, koje se trenutno prostire na 120 hektara,nađeni su i monumentalni žrvanj za mlevenje hrane,kao i ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike,koja je služila kao termička-tampon zona. Nova otkrića na teritoriji sela Vitkovo i Venčac očekuju se u okviru prvih ozbiljnih sistematskih istraživanja. Interesantno je da su pre dve godine među fragmentima nađeni i delovi još jedne stautete, a kako su “Novosti” objavile, utvrđeno je da otkriveni delovi (ruke, noge, do postolja), pripadaju još jednoj, zasebnj figuri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu