SVET IZ UGLA DVANAESTOGODIŠNJAKA: “Profesor lajanja”, nova knjiga profesorke iz Paraćina

Z. RAŠIĆ

17. 02. 2021. u 20:07

IZ štampe je nedavno izašla deveta knjiga, a prvi roman Zorice Ivanović, profesorke srpskog jezika i književnosti u paraćinskoj Tehnološkoj školi.

СВЕТ ИЗ УГЛА ДВАНАЕСТОГОДИШЊАКА: “Професор лајања”, нова књига професорке из Параћина

Foto: Z. Rašić

Knjiga za decu “Profesor lajanja” ima 120 strana i pisana je u prvom licu. Glavni junak je dvanaestogodišnji dečak, poput mnogih koje je autorka upoznavala u svom životu i tokom nastavničkog rada u školi.

- To je introspekcija dečaka koji posmatra svet oko sebe i svoju porodicu. Dečak uči svog psića, koga je pronašao na putu do škole, da laje i da se tako suprotstavi životu, a u stvari, učeći njega, uči i sebe da “prolaje”, da prevaziđe neke prepreke i ljude, pa i svoje prezahtevne roditelje. Uči kako da se odupre svetu koji nije uvek blagonaklon prema deci. Tako da je to lajanje simbol dečjeg otpora prema svemu. Na kraju je pas prolajao iz dečakovog ranca, na času, želeći da ga zaštiti od nastavnice koja je bila neprijatna prema njemu, a i dečak, koji je do tada sve vreme ćutao, počinje da “laje” braneći psića, svog jedinog prijatelja, od vršnjaka koji ga maltretiraju u dvorištu - kaže, za “Novosti”, profesorka Ivanović.

Po njenom mišljenju, danas ima malo dečjih pisaca, naročito romanopisaca. Osim deci, “Profesor lajanja” namenjen je i roditeljima da bolje razumeju njihov svet. To je neka vrsta opomene njima da ne teže da ima deca budu savršena jer u toj velikoj želji mogu da pogreše.

Foto: Z. Rašić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna