IZLOŽBA JANA AGARSKOG U GALERIJI 73: Rajska bašta detinjstva

M.A.K.

09. 02. 2021. u 15:56

SLIKE većih formata, rađene tehnikom akril na platnu, čine postavku Jana Agarskog, nazvanu "Konradova bašta", koja će biti otvorena u četvrtak 11. februarau u 19 čaova, u Galeriji `73, na Bavnovom brdu.

ИЗЛОЖБА ЈАНА АГАРСКОГ У ГАЛЕРИЈИ 73: Рајска башта детињства

Galerija 73

Izložbu čine figuracijske, asocijativno-apstraktne i apstrakcijske slike. Istroričar umetnosti Sava Stepanov, autor teksta za katalog, slike Jana Agarskog poredi sa zapisom o bašti čuvenog mađarskog mislioca i pisca Đerđa Konrada:

- Bašta, detinjstvo, raj, čas nestaju, čas se ponovo ukazuju.

Baš kao i Konradova bašta, ističe Stepanov, svi ovi naslikani predeli jesu metafora željenog boravišta čoveka, evokacija njegove čežnje za prirodnim utočištem, težnja raju...Jer, Konrad kaže:

-Ko god je video vizuelnu predstavu raja, uvek bi video neku sliku vrta.

Kako piše Stepanov možda baš sliku kakvu slika Jan Agarski, koji je rođen u Staroj Pazovi, 1962. godine. Pored slikarstva bavi se avi se crtežom, grafikom, mozaikom, ilustraciom knjiga i časopisa za kulturu. Izložba će trajati do 23. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)