DELA VUKA ĆUKA U GALERIJI "EUGSTER": Palme iz Los Anđelesa ispred naše kuće

M.A.K.

18. 01. 2021. u 16:49

INSTALACIJE u prostoru i serija novih kolaža Vuka Ćuka (1987), mladog beogradskog umetnika, već stečene međunarodne reputacije, čine postavku "Imamo Los Anđeles kod kuće" (We have L.A. at home), koja će u galeriji "Eugster", trajati do 13.marta.

ДЕЛА ВУКА ЋУКА У ГАЛЕРИЈИ ЕУГСТЕР: Палме из Лос Анђелеса испред наше куће

Ivan Zupanc Eugster

U radovima na ovoj samostalnoj izložbi Ćuk se bavi nelogičnostima savremenog života, našim dobom u kome predmeti putuju daleko lakše nego ljudi, a stvarne biljke propadaju dok se proizvode plastične. Za instalaciju umetnik je koristio pesak i materijale koje je većinom reciklirao ili kupio preko jeftinih sajtova, a deo izložbe su i tri kinetičke skulpture. Jedan od centralnih slimbola je- palma.

- Prva asocijacija na Los Anđeles je često slika sunčanog bulevara sa visokim palmama - piše Natalije Paunić u pratećem tekstu uz izložbu. - Međutim ove palme uopšte ne pripadaju Los Anđelesu. Iako je klima bila odgovarajuća, većina njegove vegetacije je prenesena s drugih mesta - shodno, doduše, istorijskoj kolonijalnoj praksi Amerike. Ali zašto palma? Palma je, kao biljka koje je retko gde bilo na teritorijama zapadne civilizacije, vremenom postala simbol stranog, tropskog, orijentalnog, pa samim tim i onog što neko bogat može sebi da priušti.

Palma simbolizuje i ideju večnog odmora, luksuza, koji je u Los Anđelesu prisutan i kroz vile, bazene, automobile, dizajnerske predmete, organsku hranu, privatne žurke, privatne avione, pogled na holivudski znak... U razmišljanju o tome šta je zapravo luksuz, za Ćuka je Los Anđeles i simboličko i realno mesto, a nova serija radova, sa izložbe "Imamo los Anđeles kod kuće", nastala je pošto je pandemija svima promenila planove. Zato je ova postavka više od lamentovanja nad odloženim putovanjem,ona se bavi fenomenom zamene vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)