MILICA JE OTPEVALA PESMU KOJA JE DOTAKLA SVAKOG SRBINA: Za "Novosti" otkrila u čemu je tajna njenog pevanja

S. BAJIĆ

04. 12. 2020. u 13:54

PATRIOTSKE, snažne poruke zajedništva, koje je njenim čarobnim glasom poslala u etar pesmom "Ne dam", Milici Dosković, članici hora Opere Srpskog narodnog pozorišta, vraćaju se sa svih meridijana, dodatno oplemenjene jedinstvenim ushićenjem.

МИЛИЦА ЈЕ ОТПЕВАЛА ПЕСМУ КОЈА ЈЕ ДОТАКЛА СВАКОГ СРБИНА: За Новости открила у чему је тајна њеног певања

Foto privatna arhiva

Ona ne krije da tekst i melodija imaju poseban puls borbe za empatiju, prožetu duhovnošću i srcem što je, kako ističe, najpotrebnije u suprotstavljanju pošasti pandemije. Jer, upravo pesmom daje životni, srčani puls, što kako kaže, mogu umetnost i sport, pogotovo kod našeg naroda, koji iz srca to oseti i podigne se.

- Kada sam prvi put pročitala tekst pesme Gorana Vitića preko društvenih mreža, osetila sam ritam, potrebu za melodijom, koja se pojavila istog trena - počinje priču, za "Novosti", Milica Dosković. - Naravno, odmah sam kontaktirala sa njim, pošto retko koji tekst ponudi ritam i poradili smo zajedno na njemu. Godinu dana smo tražili rešenje za muziku i jaku orkestraciju da podrže tekst, i to dostojanstvo i puls koji diže. Goran mi je rekao, Milice, to će biti himna. Nisam verovala, ali kada je Mikica Antonić završio aranžman, sve se desilo u trenutku, sve smo u momentu uradili, mnogo toga je postalo jasnije.

NAGRADA NA "TAMBURICA FESTU"

U bogatoj, uspešnoj karijeri, Milica Dosković je osvajala mnoge nagrade i priznanja.

- Osvrnuću se na poslednju nagradu koju sam dobila kao vokalni solista na "Tamburica festu", zvanično najboljem festivalu etno-muzike na svetu. Moj nastup je izazvao buru osećanja kod publike i kod kolega, ansambla, organizatora...

Reč je o pesmi "Vreme je za nas", a ove godine nastupila sam putem "lajv striminga" i bila mi je čast da ispred rodne kuće Jovana Jovanovića Zmaja otpevam njegovo "Tiho noći..."

Zrenjaninka sjajnih vokalnih mogućnosti, nije očekivala da će pesma nabijena patriotskim taktom, na društvenim mrežama biti pregledana i preslušana više od milion puta. I danas dobija poruke sa svih strana, pristižu joj dečji radovi...

Foto privatna arhiva

- Jasno je koliko deca razumeju emociju, osete je. Nisam očekivala da će pesma tako potaknuti shvatanje rodoljublja koje nas zajedno okuplja, što je narod shvatio. U tom trenutku ste van sebe, znate da radite dobru stvar. Pesma iz duše podiže, pesma je ono što nas pokreće. Želja je da ostane i za pokolenja, da je čuvamo.

Talenat, koji joj je dat, ne zadržava za sebe, već kako kaže, pesmom ga poklanja, širi, da ne ostane samo njen.

- Kada poklanjam, osećaj je potpun. Proživim pesmu kroz svaku reč. Tada struji energija. Nije tu samo reč o tehnici pevanja. Jer, bez duhovnosti, ne može da prožme. Poklanjam, to je dublji deo moje duše, nesebično je dajem publici. Ako te nešto nosi, to je talenat davanja, a dati - znači i dobiti.

Tri decenije rada u Srpskom narodnom pozorištu obeležila je lane, živi i radi u rodnom Zrenjaninu, gde je bila članica hora "Koča Kolarov" i mnogih crkvenih, a danas vodi tri hora pri hramu Svetog arhangela Mihaila, kako je Zrenjaninci zovu, Ruska crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju