VARJON STIŽE NA KOLARAC: Mađarski pijanista otvara sezonu serijala STEINWAY & SONS

A. P.

04. 11. 2020. u 13:02

KONCERTOM Deneša Varjona (52), jednog od najznačajnijih imena mađarskog i svetskog pijanizma, sutra u 20 časova na Kolarcu, počeće treća sezona koncertnog serijala Steinway & Sons.

ВАРЈОН СТИЖЕ НА КОЛАРАЦ: Мађарски пијаниста отвара сезону серијала STEINWAY & SONS

Foto M. Kondela

Posle gostovanja velikih pijanista, poput Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina, Jevgenija Subina... Piano Land i Kolarčeva zadužbina domaćoj publici ovoga puta predstavljaju Varjona, vrhunskog solistu, prvoklasnog kamernog muzičara i veoma traženog klavirskog pedagoga.

Na programu beogradskog koncerta, koji se održava u okviru 52. Bemusa, nalaze se dela Betovena, Šumana, Šopena i, naravno, Varjonovog slavnog zemljaka, kompozitora Bele Bartoka.

SA SUPRUGOM U ČETIRI RUKE

BEOGRADSKI gost često nastupa i sa suprugom Izabelom Simon, svirajući zajedno u četiri ruke. U protekloj deceniji ovaj bračno-umetnički par organizovao je nekoliko festivala kamerne muzike, a najnoviji je bio kamara.hu na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti.

- Kroz svoju muziku i sviranje Varjon pokazuje ono najvrednije od darova: sposobnost sviranja koja u vama budi da iznova i drugačije slušate i čujete već poznato - napisao je svojevremeno kritičar lista The Independent, dok je njegov kolega iz "Njujork tajmsa" ocenio da su njegove interpretacije "elegantne, strastvene i uvek tehnički impresivne, a njegova ubedljiva umetnost sviranja, superiornija je od brojnih poznatih pijanista koji redovno nastupaju na glavnoj sceni Karnegi hola".

Varjon je traženi solista na scenama prestižnih koncertnih sala, od njujorškog Karnegi hola do bečkog "Koncerthausa" i londonskog "Vigmor hola", za koji mađarski pijanista kaže da mu je jedna od najdražih sala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade