FESTIVAL META FILMA: Nagrada “Branko Vučićević” za Predragu Bambiću, Nedeljku Despotoviću i Petru Jakoniću

A. P.

23. 10. 2020. u 23:45

NA ZAVRŠNOJ večeri Petog festivala meta filma, u subotu, 24. decembra u 20 časova u Art bioskopu Kolarac dobitnicima Predraga Bambiću, Nedeljku Despotoviću i Petru Jakoniću biće dodeljena nagrada “Branko Vučićević”, koju je dizajnirao Borut Vild.

ФЕСТИВАЛ МЕТА ФИЛМА: Награда “Бранко Вучићевић” за Предрагу Бамбићу, Недељку Деспотовићу и Петру Јаконићу

Foto: Depositphotos

Trojica dobitnika počeli su krajem sedamdesetih godina da se bave režijom eksperimentalnih filmova u Kino klubu 8 i Akademskom kino klubu, a potom su im se putevi u profesionalnoj kinematografiji ukrštali sve do današnjeg vremena.

Predrag Bambić je direktor fotografije brojnih igranih i dokumentarnih filmova i producent (“Zaklinjem se”), a kao reditelj potpisao je filmove “Albertov put”, “Kraj” i “5X2K”:Dan kada sam odlučio da odustanem”.

Foto: A.P.

Predrag Bambić

Nedeljko Despotović je glumio u filmu “Jug jugoistok” i radio kao producent (“Čekaj me ja sigurno neću doći”). Despotović po vokaciji reditelj i autor je filmova “Bez grada i zakona”, “Poslednja Karpova traka” i “Izabrao sam Sokrat-Prota-Krap”.

Petar Jakonić je montažer brojnih filmova i TV serija među kojima se ističe njegova saradnja sa Mišom Radivojevićem, Milutinom Petrovićem i Miroslavom Lekićem. Režirao je TV serije “Crveno doba” i “Čovek u srebrnoj jakni”.

Foto: A.P.

Nedeljko Despotović

Meta filmovi su oni u kojima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije i filmovi koji govore o filmovima – o procesu pripreme i snimanja filma, baš kao i korišćenje već gotovih filmova različitog porekla.

Foto: A.P.

Petar Jakonić

Nagrada „Branko Vučićević“ posvećena je sećanju na izuzetnog autora i prevodioca, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim i kritičarskim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREME RASPADA I ANTISRPSKE KLIME: Istoričarka Jelena Guskova o knjizi Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize (1985-1995)