INTERVJU Miloš Biković: Maraš je srpski Majkl Korleone

Maja Ješić

18. 10. 2020. u 11:30

ZOVU ga Novak Đoković srpskog glumišta. Uspešan, popularan, obožavan, a predusretljiv, uljudan i skroman.

ИНТЕРВЈУ Милош Биковић: Мараш је српски Мајкл Корлеоне

Foto Nemanja Miščević, arhiva

Ovih dana pala je poslednja klapa filma "Južni vetar 2 - Ubrzanje", koji publika sa nestrpljenjem očekuje. Posle filma, očekuje se i serija i niko ne sumnja da će, kao i kada je emitovana serija "Južni vetar", nedeljom ulice biti puste. Svi čekamo kojim putem će krenuti Maraš, Baća i Car... O tome nam priča glavni junak priče koja je pred vama - Miloš Biković.

Koje su ambicije ekipe koja je stvorila "Južni vetar 2"? Još jedan bioskopski hit, skretanje pažnje na metastazirani društveni kontekst u kojem vladaju zlo, izbavljenje, ili...?

- Ambicija autorske i glumačke ekipe je da pre svega napravi jedan dobar, uzbudljiv i dinamičan film. Skretanje pažnje na, kako kažete, metastaziran društveni kontekst u kojem vlada zlo je drugi, ali ne manje važan zadatak. Priča o "Južnom vetru" nije gotova i verujem da ćemo, kada tu sagu budemo završili, moći da donesemo sud o celokupnom projektu i poruci koju on šalje.

NE MOŽEMO DA SAGLEDAMO SEBE

MILOŠE: "Jeste li to još uvek vi, onaj isti vi, koji je nekada lebdeo u punom izobilju osećaja, a raj vas je pratio na svakom koraku, i koji je imao srce da bi njime u ljubavi obujmio čitav svet", pitao bi vas Gete, a mi ga zloupotrebljavamo. Sada kada ste veliki, poznati, uspešni, jeste li to još uvek onaj isti vi, širokog srca, empatičan, human i skroman?

- Ne znam da li sam ja još uvek ja. Voleo bih da jesam. Voleo bih, da kada budem podvukao crtu, budem u mogućnosti da tako nešto kažem za sebe. Ali mislim da čovek ne može u potpunosti da sagleda sebe i donese takav sud dok ne stigne sa one strane reke.

o Kome je namenjen "Južni vetar 2"? Kritičari kažu - generacijama lišenim vezanosti za veliki ekran, koja je drastično izmenila gledalačke navike i koja svu energiju, smisao, životnu filozofiju, sistem vrednosti crpi na platformi IDJ Videos. Šta vi kažete?

- Ne, nije namenjen samo tim generacijama. To se vidi kroz činjenicu da smo posle skoro deset godina vratili publiku u bioskope i imali više od milion gledalaca, i to kada je u pitanju samo prvi deo filma. "Južni vetar" nije namenjen ni samo IDJ klincima. Upravo suprotno. Namenjen je svima, a pre svega onima koji vole dobar i uzbudljiv film takvog žanra.

Zašto je Petar Maraš postao ikona, idol tinejdžera?

- Ne bih rekao da je postao idol, pre možda neka vrsta kultnog junaka, jer se dobro uklapa u neku arhetipsku predstavu o mangupu ili lošem momku sa ovih prostora. On ima mogućnost da postane kultni lik koji se pamti, i koji je simpatičan, iako je antiheroj, neko poput filmskih junaka kao što su Toni Montana, Toni Soprano, Majkl Korleone... Svi oni su postali kultni junaci filmskih ostvarenja u kojima su glavni likovi, pa tako i Petar Maraš.

Foto Nemanja Miščević, arhiva

Kada razmišljate o sebi profesionalno, da li osećate pomake ka glumačkoj zrelosti, ili sebe sagledavate na dugom putu umetničkog usavršavanja?

- Kada o sebi razmišljam kroz prizmu profesionalnog, osećam pomake ka glumačkoj zrelosti. Ipak, smatram da sam daleko od onoga što bi bio neki moj profesionalni zenit ili puna snaga. Sagledavam sebe na jednom dugom putu umetničkog usavršavanja, u tom smislu što smatram da imam i druge potencijale, ne samo glumačke. Verujem da je preda mnom još mnogo prostora za ostvarivanje, ali ne i dokazivanje. Dokazivanje nikada nije bila moja ambicija, jer se ovim poslom ne bavim zbog tuđeg suda, iako je tuđe mišljenje za glumca sastavni deo njegove profesije i često ume da bude dosta važno.

"NOVOSTI" sedam decenija u vrhu

- ISKORISTIO bih ovu priliku da "Večernjim novostima" i vašim čitaocima čestitam rođendanski broj. Velika je stvar biti više od sedam decenija u vrhu medijskog neba Srbije i pritom odolevati tabloidnoj estetici.

Neko ko vas dobro poznaje, vaš brat, Mihailo Biković, iguman Manastira Jovanje, rekao je za vas da ste duboko utemeljeni u pravdoljublju. "Nova realnost" je sintagma kojom smo bombardovani ovih dana, stvarnost se potpuno izmenila. Nepoznate su nam mnoge okolnosti kao i uzusi po kojima funkcioniše svet. Ima li nade za pravdu u ovo doba novog "veltšmerca"?

- Pravda, kako je vidimo i dožiljavamo, nije nešto što mi, kao ljudi ograničeni u svojoj smrtnosti, možemo da merimo i ocenjujemo i budemo merodavni. Mi možemo samo da imamo osećaj za pravdu, ali je i on često varljiv. Ne kažem da je nemoguć, ali je to, kao uostalom i ovaj svet, uvek u Božijim rukama.

Koji projekat očekuje gledaoce posle "Južnog vetra 2"?

- Zasad mogu da najavim samo da je u pitanju projekat koji sam spremao u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024