MOJA ELZA SE VRAĆA U VELIKOM STILU: Vesna Čipčić o novim ulogama, kneginji Mileni, Leposavi Karabiberović...

MAJA JEŠIĆ

04. 10. 2020. u 16:43

PRE tačno četiri decenije (1980) Vesna Čipčić i Ljubiša Samardžić osvojili su na Filmskom festivalu u Nišu nagradu za Glumački par godine, "Ona i on", za uloge Vesne i Borivoja Šurdilovića koje su ostvarili u regionalno popularnoj i vanvremenskoj seriji "Vruć vetar", koju dodeljuju "TV novosti", i koja se ove godine ponovo vraća na velika vrata dodelom na desetom Festivalu domaćih televizijskih serija (FEDIS).

МОЈА ЕЛЗА СЕ ВРАЋА У ВЕЛИКОМ СТИЛУ: Весна Чипчић о новим улогама, кнегињи Милени, Лепосави Карабиберовић...

Vesna Čipčić / Foto Aleksandra Poguberov/Promo

Uloga Vesne Šurdilović donela joj je veliku popularnost i bila je omiljena glumica širom bivše Jugoslavije. Jedna je od retkih srpskih glumica koja je sarađivala sa svetski poznatim glumcem Piterom Justinovim i rediteljem Paolom Mađelijem. Više od trideset godina stalni je član Beogradskog dramskog pozorišta u kojem je odigrala mnoge značajne uloge.

Nezaboravna je njena Elza u filmskom serijalu "Žikina dinastija", "Ljubi, ljubi al` glavu ne gubi". Publika je podjednako voli i u dramskim rolama, ali i kao sjajnu komičarku. Ovih dana snima "punom parom", čini se više nego ikada.

* Pred vama su brojni novi projekti. Igrate kneginju Milenu u seriji "Kralj" Zdravka Šotre, koju svi sa nestrpljenjem očekuju. Simbolički igrate u Jugoslaviji, zemlji u kojoj ste bili velika zvezda i jedna od najomiljenijih glumica kod publike. Sa kakvim emocijama ste ušli u projekat?

- U serijalu "Kralj" Žarko Laušević i ja u ulogama kralja Nikole i kneginje Milene takoreći gostujemo. U pitanju su uloge koje smo snimali samo jedan dan. Nekada je i takva uloga vredna pažnje i ispunjava glumca. Imati partnera poput Lauševića praznik je za dušu. Sa Zdravkom Šotrom je uzbudljiv svaki susret. A kneginja Milena je moja ljubav još od davnina kada sam je igrala u pozorištu, u hit predstavi "Dugo putovanje u Jevropu". Dobro je i poučno podsetiti publiku, pa ako hoćete i edukovati, pogotovo mlađe generacije. Istorija ovog naroda je prebogata i ne smemo je zaboraviti. A narod smo sklon zaboravu.

Vesna Čipčić / Foto Aleksandra Poguberov/Promo

* Igrate i majku glavne junakinje u seriji "Kalkanski krugovi", drami sa elementima trilera, čija je radnja smeštena u ruralnu sredinu. Kako vam se dopada ovaj žanr i uloga u seriji "Kalkanski krugovi"?

- Lik Gordane, seoske učiteljice, veoma mi se dopao pri prvom čitanju. Radi se o ženi koja je ceo život provela sa čovekom koga nije volela. U tom braku dobila je jedinu ćerku. Takoreći promašila je svoj život, i bori se da se to ne ponovi i njenoj jedinici. Ne bih vam je dalje otkrivala. Odličan scenario. Sa Milanom Karadžićem sam u pozorištu ostvarila mnoštvo uspešnih uloga, a eto nas sada i u ovom serijalu na moju veliku radost.

* U jednoj seriji ste kraljica, u drugoj žena iz ruralne sredine? U čijoj koži vam je udobnije, ili je svaka uloga izazov za sebe?

- Ništa lepše nego igrati tako različite likove, uloge. Nas glumce počesto smeste u jednu fioku i služe se nama godinama. No, dođe vreme, nekada pre, nekada sa zakašnjenjem, i počnu da vam nude uloge raznih žanrova i karaktera. Ipak je najvažnije imati kontinuitet u ovom našem poslu. Trajati.

* Čini se da svi pomalo čeznemo za nekim starim boljim, umiljatijim, nevinijim vremenima, pa se snimaju rimejkovi naših legendarnih serija ("Paja i Jare", "Žikina dinastija"). Mislite li da i omiljeni "Vruć vetar" zaslužuje da njegovu poetiku upozna i neka nova mlađa publika?

- U seriji "Kamiondžije" igram ulogu Leposave Karabiberović, naše žene koja živi u Americi. Kako je doznala da je u našoj zemlji aktuelan povraćaj imovine, ona je doletela sa željom da svoje nasledstvo povrati. Aktuelna tema. Zaljubljuje se u deda Jarca, ali se to ne završava kako je očekivala. Naivna, šaškasta i simpatična, ali i pomalo tužna je ta moja Leposava Karabiberović.

"AJVAR" JE TAČAN, EMOTIVAN, UZBUDLjIV I OZBILjAN

Vesna Čipčić / Foto Aleksandra Poguberov/Promo

* IGRALI ste u filmu "Ajvar" majku glavne junakinje čiji se brak raspada. Film "gađa" sve savremene teme koje nas traumatizuju i čine tužnima - otuđenost u braku, život u daljini, samoću - gde su porodični odnosi samo okvir.

- Hvala rediteljki Ana Mariji Rosi na ulozi Sneže u filmu "Ajvar". Do ovog filma zapravo nisam imala priliku da odigram takav lik. Bilo mi je zabavno i veoma provokativno, a kada se to na kraju i nagradi, šta ćete lepše i bolje. Sa filmom koji je pobrao nagrade na svim festivalima obišla sam gotovo celu Australiju, i uverila se koliko je tačan, emotivan, istinit, uzbudljiv i ozbiljan.

* Nedavno je nastavljeno snimanje kultnog serijala "Žikina dinastija". Da li će se pored Miše, Marije, Bobe... možda u novoj verziji pojaviti i vaša nezaboravna Elza?

- "Vruć vetar", pa i "Lude godine", veoma su uspešni serijali nekog davnog vremena, pa mi se čini da ih publika sa razlogom pamti. Na kraju krajeva, svako malo su reprizirani pa ih je i ova najmlađa publika videla i zavolela. Raduje me što na proleće počinjemo da snimamo rimejk "Ludih godina". Interesantno je to što scenario za ovaj film piše izvanredna dramska spisateljica Milena Marković. Prethodni serijal pisao je njen otac Jovan Marković. Moja Elza vraća se na veliki ekran. E, to ćete videti i kako!

* Vaša ćerka, lepa i talentovana Anja Alač, takođe je glumica. Da li sluša vaše umetničke sugestije, da li ste zadovoljni razvitkom njene karijere?

- Nezahvalno je pričati o svom detetu. Ni Anja to ne voli. Ona je već dovoljno svoja i lepo krči svoj glumački put, tako da joj s pravom ne prija ta vrsta dijaloga. Ono što mogu da kažem kao starija koleginica, vredna je, uspešna i ozbiljno posvećena ovoj našoj umetnosti.

Vesna Čipčić / Foto Aleksandra Poguberov/Promo

* Poznati ste kao neko ko je oduvek negovao lepotu. Estetika vam je u svemu bila važna. Nezaboravne su fotografije vašeg doma koji liči na kuću dobre vile iz bajke. Užitak i lepota bili su vam važni i u kulinarstvu, spremanju vaših čuvenih zabava za prijatelje, slikarstvu, ličnom vizuelnom identitetu... Da li vam uspeva da sačuvate lepotu i u ovoj svakodnevici koja mnoge deprimira?

- I u najgorim okolnostima imam tu volju i moć da pronađem zrno sreće, zadovoljstva i radosti. Ako se to smatra lepotom, onda sam lepa. Mada sam kao mala svakom ko bi roditeljima rekao: Lepa vam je Vesna, ozbiljno odgovorila: "Ne, čiko, ja sam samo simpatična". Trudim se, naravno, i to zaista nije lako u ovim novonastalim okolnostima. Očekuju me dve interesantne uloge u pozorištu u režiji Ivice Buljana i Ersana Mondtaga. Anja, sin Ivan i rad me čine srećnom i zadovoljnom. Nemam vremena da patim, tugujem i budem loše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)