FILMSKI FESTIVAL U LESKOVCU: U konkurenciji za nagrade 12 reditelja iz regiona

I. Mitić

18. 09. 2020. u 16:29

U KONKURENCIJI za nagrade na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) je 12 reditelja iz regiona.

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЛЕСКОВЦУ: У конкуренцији за награде 12 редитеља из региона

Foto: Obala Art centar

Među njima je i bosanskohercegovački reditelj i scenarista Pjer Žalica čiji će film „Koncetriši se baba“, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, biti premijerno prikazan u Srbiji.

- Pjer Žalica je reditelj koji se ne odbija. Znala sam i njegovog oca. Bila sam prijatelj sa njim jer sam imala veliku referencu u Sarajevu – pet godina sam bila predsednica saveta MESS-a. Drugo, od Emira Kusturice, Miroslava Ćire Mandića i dalje, tamo su ostali filmovi iza mene, tako da nisam otišla u nepoznato – ja sam otišla u porodicu. I našla sam porodicu na snimanju – kazala je Mira Banjac o pozivu Žalice da odigra glavnu ulogu u njegovom filmu.

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. U vili na brdu, nedaleko od centra grada, umire baba Marija čiji lik tumači Mira Banjac. Hvata je delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će preminuti. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama okuplja se i priprema za ono što sledi.

Foto: Obala Art centar

- Veoma lepa i veoma zahtevna uloga. Znam i zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve što je ona osećala iznutra, ja sam morala izneti spolja. Bilo je zahtevno i bilo mi je božanstveno na tom snimanju. Tamo me je zatekao i rođendan. Napravili su mi maltene svadbu, bilo je nezaboravno. Što se tiče moje karijere, film „Koncetriši se baba“ mi je crveno slovo – kazala je Mira Banjac.

Na petodnevnom festivalu u Leskovcu, koji će biti svečano otvoren 25. septembra, za prestižnu nagradu, koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, osim Pjera Žalice nadmetaće se i Srdan Golubović filmom „Otac“, Mladen Đorđević ostvarenjem „Sumrak u bečkom haustoru“ kao i Gordan Kičić sa svojom „Realnom pričom“.

U konkurenciji za nagrade su i filmovi „Vrba“ Milča Mančevskog, „Grudi“ Marije Perović, „Moj jutarnji osmeh“ Marka Đorđevića i „Ja sam Frank“ Metoda Peveca. Tu je i rediteljka Katja Colja sa filmom „Igor i Rosa“, Damjan Kozole sa svojim ostvarenjem „Polusestra“ i „Glas“ Ognjena Sviličića, dok će se Vinko Brešan predstaviti filmom „Koja je ovo država“.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku lokalne samouprave, nadležnog ministartsva i Filmskog centra Srbije.

POŠTOVANjE MERA ZBOG KOVIDA

Festival će biti održan, u skladu sa merama Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Prema ocenama Darka Bajića, umetničkog direktora festivala, publika će moći da uživa u najnovijim i najboljim filmovima iz regiona, ali i da se podseti pobednika ranijih festivala u posebnom programu na onlajn platformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina