LJUBAVNO PISMO RADIO BEOGRADU: Dokumentarac „Govori da bih te video“ otvorio Beldoks

04. 09. 2020. u 22:19

PROJEKCIJOM dokumentarca „Govori da bih te video“ autorke Marije Stojnić, i svečanom ceremonijom u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, sinoć je svečano otvoren 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma (Beldoks), koji će do 10. septembra u takmičarskim programima i u 15 selekcija prikazati više od 135 ostvarenja iz sveta.

ЉУБАВНО ПИСМО РАДИО БЕОГРАДУ: Документарац „Говори да бих те видео“ отворио Белдокс

Foto: Tanjug

Dokumentarac „Govori da bih te video“, koji sa sedam drugih ostvarenja ulazi u trku za najbolji film u okviru Srpskog takmičarskog programa stigao je pred našu publiku posle svetske premijere na prestižnom IDFA festivalu u Amsterdamu i projekcije u Muzeju modernih umetnosti MoMA u Njujorku, a istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi. Kako je istakla rediteljka, ova priča prati imaginarni put radiofonskog zvuka, a sadržaj prikazan u filmu predstavlja tek jedan mali deo celokupnog programa i sadržaja Radio Beograda.

- Ovo je omaž, ljubavno pismo radiju, i film koji postavlja večita pitanja o nama i svetu koji nas okružuje – izjavila je Marija Stojnić.

Foto: FCS

Publici se na ceremoniji sinoć najpre obratila Mara Prohaska Marković, nova direktorka festivala, ističući da ovogodišnje izdanje Beldoksa posebno raduje publiku, jer se ipak održava u fizičkom prostoru:

- Srećni smo da Beldoks ima toliko profesionalan i posvećen tim, koji uprkos svemu nastavlja beskompromisno da radi na promociji srpske, evropske i svetske dokumentaristike i razvoju publike u ovoj oblasti – rekla je Marković, najavljujući na 13. Beldoksu sedam svetskih premijera i jednu nacionalnu.

Prema rečima Gordana Matića, direktora Filmskog centra Srbije, njegovo ovogodišnje izdanje ostaće upamćeno kao neka nova stvarnost, o čemu govori i njegov slogan - Real faces, real places.

Foto: FCS

Publiku je pozdravio i Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala, ističući da Beldoks ove godine deluje potpuno neverovatno i predivno, i da su se iz sveg srca potrudili da se desi, da ne bude samo u digitalnom formatu već da se zaista odvija pred ljudima.

 
KAKO JE SAHRANjEN STALjIN

PUBLIKA Beldoksa mogla je sinoć da uživa u još jednom izuzetnom ostvarenju - na Terasi Art bioskopa Kolarac, u okviru selekcije „Udarni termin“, prikazan je dugometražni dokumentarac „Državna sahrana“ legendarnog reditelja Sergeja Loznice, sa jedinstvenim i do sada neviđenim arhivskim snimcima sa sahrane Josifa Staljina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a