OSKAR ZA KARIKATURU U - OKTOBRU: Finale tradicionalnog konkursa "Pjer" od ove godine, umesto u decembru, održaće se u novom terminu

M. KRALj

06. 08. 2020. u 09:16

POSLEDNjI mesec u godini, decenijama je bio rezervisan za dodelu nagrada i izložbu najuspešnijih radova na tradicionalnom konkursu "Pjer", na kome se, u organizaciji "Večernjih novosti" biraju najuspešnije novinske karikature, još od 1967.

ОСКАР ЗА КАРИКАТУРУ У - ОКТОБРУ: Финале традиционалног конкурса Пјер од ове године, уместо у децембру,  одржаће се у новом термину

Foto VN

Ova manifestacija, po kojoj je naša kuća prepoznatljiva više od pola veka, dobila je novi termin - sredinu oktobra.

Tačnije, zlatna, srebrna i bronzana "Pjerova" odličja, nagrada za najbolju portret karikaturu "Ranko Guzina", kao i ona za najboljeg mladog autora, biće uručeni u okviru Nedelje "Novosti", od 12. do 18. oktobra. U čast dana kada su u jeku Tršćanske krize, 16. oktobra 1953. osnovane "Večernje novosti", biće finalizovane i ostale akcije i donacije, ali i dodeljena druga tradicionalna priznanja našeg lista, kako bi se prikazalo ono najbolje što imamo i negujemo.

"Lavirint", Tošo Borković

Zbog toga je 53. konkurs karikature "Pjer" raspisan već 1. avgusta. Svake godine više stotina karikatura stigne na adresu naše redakcije. Samo oni koji prođu visoke kriterijume, uspostavljene tokom više od pet decenija, kasnije bivaju predstavljeni na izložbi i u katalogu, a među njima žiri bira najbolje od najboljih za priznanja koja su postala pandan domaćem Oskaru za karikaturu.

Uspešnost karikaturista u pokušaju da esenciju vremena u kome stvaraju "spakuju" u gorko-smešne pilule za otrežnjenje, od osnivanja konkursa vrednuje najeminentniji žiri, sastavljen od akademika, pisaca, slikara, glumaca i, naravno, satiričara i karikaturista. Već na prvom konkursu, žiriju je predsedavao pesnik nadrealista Aleksandar Vučo, a članovi su bili glumci Viktor Starčić i Mira Stupica, akademik Pavle Savić, slikar Sabahudin Hodžić, oslobodilac Beograda Peko Dapčević... Doneli su za to vreme politički hrabru odluku da se nagradi karikatura Albina Rogelja, na kojoj je prikazan osmerac, u kome sedmoro kormilari, a jedan vesla.

IZLOŽBA I EPIDEMIJA

UKOLIKO sredinom oktobra epidemiološka situacija bude ozbiljna, ili budu postojale preporuke o ograničenom okupljanju na otvorenom i u zatvorenom prostoru, "Pjerova" izložba će se tome prilagoditi. Postavka će biti snimljena i virtuelno prikazana posetiocima sajta "Novosti".

"Без речи", Миланко Каличанин

U "Pjerovom" žiriju tokom pola veka smenjivali su se Branko Ćopić, Dušan Vukotić, Vladimir Bulatović Vib, Dušan Matić, Danilo Kiš, Igor Mandić, Olja Ivanjicki, Miljenko Smoje, profesor Radomir Lukić, Mika Antić, Vojo Stanić, Ljubivoje Ršumović, Jovan Ćirilov, Duško Trifunović, Zuko Džumhur, koji je i žirirao i osvajao nagrade. O najboljima su odlučivali i Gordan Mihić, Predrag Matvejević, Boro Drašković, Aleksandar Popović, Slobodan Mašić, Milovan Vitezović, Dušan Kovačević, Bogdan Kršić, Petar Kralj, Caja Radojčić, Emir Kusturica, Siniša Kovačević, Ljubomir Simović, Dragoslav Mihailović.

SLAVNI PSEUDONIM

U ČAST karikaturiste, novinara, esejiste, pisca, jednog od osnivača "Ošišanog ježa", Petra Križanića, nagradu su ustanovili Slobodan Glumac, glavni urednik "Večernjih novosti" i karikaturista Dragan Savić. Slavni pseudonim Pjer, po kome je priznanje dobilo ime, Križanić (rođen u Glini 1890) je koristio od prvih objavljenih radova protiv austrougarske politike, 1908, u zagrebačkom satiričnom časopisu "Koprive". Posle Prvog svetskog rata, iz Zagreba se preselio u Beograd, gde je umro 1962. godine.

"Bez reči", Jugoslav Vlahović

Impozantan je i spisak nagrađenih, koji je sažeo istoriju jugoslovenske i srpske karikature. Na njemu je apsolutni rekorder karikaturista našeg lista u penziji - Tošo Borković, koji je nagradu "Zlatni Pjer" osvojio čak pet puta! A tu su i Dragan Savić, Ivo Kušinić, Sunčica Božinovska, Zoran Jovanović, Ranko Guzina, Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović, Nedeljko Ubović, Aleksandar Blatnik, Dušan Ludvig, Dušan Petričić, Predrag Koraksić, Muhamed Đerlek, Dragan Rumenčić, Jovan Prokopljević, Luka Lagator, Gane Milanović, Milanko Kaličanin, Jovo Škomac, Goran Divac, Zoran Petrović i mnoga druga zlatna pera.

"Vođa", Nedeljko Ubović

Njihovi naslednici znaće se u oktobru, a radove mogu slati do 10. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost