MAGIJA PROŠLOSTI ČUVANA U OBJEKTIVU: Retrospektiva fotografija najavećih glumaca domaće scene

Z. NIKOLIĆ

03. 08. 2020. u 10:40

SINE, moraš da budeš psiholog u novinarstvu - na isti način na koji to čini kelner ili taksista: kada mušterija otvori vrata, moraš da prepoznaš kakav je čovek.

МАГИЈА ПРОШЛОСТИ ЧУВАНА У ОБЈЕКТИВУ: Ретроспектива фотографија најавећих глумаца домаће сцене

Foto: Privatna arhiva

Ovako je mlađe kolege učio zanatu Ivan Ivanov, bard fotografije čija izložba "Nekad i sad" krasi kafe "Polet" u Cetinjskoj 15.

Ivanov je karijeru proveo u nekad legendarnom listu "Duga", a na ovoj izložbi je ovekovečio najvažnije ljude našeg glumišta.

Bezbroj intervjua koje su radili novinari ovog lista ostalo je zabeleženo na prelepe načine, ali je Ivanov, očigledno, uspeo u nečem drugom.

Valjda od kada postoji novinarska fotografija, važi jedno pravilo: dobar snimak pet puta je vredniji od istog prostora koji prekriva tekst. Ovog puta Ivan je rešio da dokaže tu tezu. Na pragu punih 80 godina života, za "Novosti" je otvorio deo galerije svojih najlepših fotografija.

Na pragu punih 80 godina života, za "Novosti" je otvorio deo galerije svojih najlepših fotografija

Činjenica je da je naše glumište i uopšte glumačka škola jedan od segmenata ovog društva na koji smo najviše ponosni. Kako god da su se smenjivali politički i svaki drugi društveni tokovi, glumci, film i pozorište bili su najstameniji duhovni i kulturni autoriteti kod nas.

Upravo stoga je ovaj, svojevrsni vremeplov u kojem je Ivanov "smestio" publiku, vredan svakog sećanja i poštovanja.

OTAC I TRADICIJA

SKLONOST ka lepom Ivanov je nasledio od oca. I danas, sa puno poštovanja priča o tome kako je kraljica Natalija Karađorđević njegovog oca angažovala da brine o bašti oko njenog izletišta u današnjoj Severnoj Makedoniji.

Iako je otac napustio ovaj svet kada je naš sagovornik imao tri godine, evo kako je poštovanje lepote ostalo kao obeležje njihovog nasleđa. Jedan je brinuo o biljkama, a drugi o fotografiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka