FIGURINA stara oko 7.000 godina, koju su arheolozi Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu pronašli pre nekoliko dana u Vitkovcu, pripada vinčanskoj kulturi, najblistavijoj civilizaciji neolita. Iako je reč o oblasti reke Rasine ili, šire posmatrano, Zapadnog Pomoravlja, ona bi uskoro mogla da postane Podunavlje.

Komentari (16)

Pitu Guli

21.07.2020. 00:11

A ko bi drugi do Nemci, neće se oni smiriti dok ne završe svoj viševekovni projekat genocida nad Srbima, onako kako su istrebili Lužičke Srbe sad žele da istrebe i nas! Vinčanska civilizacija je srpska i samo srpska i to treba upisati u ustav!!!

Mare

21.07.2020. 00:28

Na sve moguće načine po svaku cenu zaštiti neprocenjivo blago koje imamo i koje tek treba biti otkriveno. Država treba da otvori što više lokaliteta i da stave mali milion tabli pored auto puta da se napokon vidi šta ovde postoji. Ti koji nam pišu i kroje istoriju po svaku cenu će ovaj prostor prikazivati kao crnu rupu evrope a mi smo im ako hoćemo iskreno i pomogli u tome. Ne radeći ništa da svet sazna i pustivši da nam otimaju sve što vredi. Zato hrabro u odbranu naše istorije

Morona

24.08.2020. 16:58

@Mare - A šta bi sa preradom otpada u Vinči? Nisu imali gde.. Ili tamo više nema ničega? A VMA na najvećem nalazištu Vinče? Ne cenimo mi ništa

Milos

11.08.2020. 11:07

@Mr Radomir Scepanovic - Jesu! Pogledaj novi grb Pristine. Posto mi ne radimo bas nista na tome vec 100 godina evo oni prisvajaju Vincansku kulturu. Nama ce valjda ostati delic te "podunavske".

Suverena

21.07.2020. 07:45

Замислите само кад би признали да је Винчанска култура срБска! Онда би морали писати потпуно нову историју целе Европе, а ни после 100 година од Васића, нису променили ни слово у својим лажним причама... Језуити су напсиали ову верзују догађања да би сакрили све о нама. Они су успели у обмањивању. На нама је да свету покажемо Истину.

Ruben

21.07.2020. 17:12

Zasto vas to uopste cudi? Germanski kriminalci su od njihovog politickog ujedinjenja pocetkom devetnaestog veka krenuli u tri pljackaska pohoda Evrope ; ovaj treci se dogadja trenutno i posto su dva prethodna bili vodjeni uglavnom brutalnom silom i polomili im se preko ledja, danas to rade mnogo perfidnije ; ali njihova priroda pljackasa i kriminalaca je mozda gora danas nego ikada pre.

nikola

21.07.2020. 18:05

To samo naši uvlakači,da bi se dodvorili zapadnjacima glasaće da je to i Nemačka kultura.A ovi će ih voditi na ručak i daće im po hemisku olovku i privezak za ključeve.

Krajcovani Srbin

24.07.2020. 08:37

Ljudi,pa dajte borite se...Ne dozvolite da svaka fufa iz sveta ili Evrope oduzima od Srbije po nesto.Zna se odavno da je Srbia i da u Srbi autohotni u ovom delu Evrope i zna se da mnogima smetamo iz vise razloga. Grabite,borite se,tucite,mlatite,angazujte sve i svakoga za nasu stvar,nije dovoljno nikad bilo ,eto....postenjem,finocom,kulturom,pa eto...Valjda ce shvatiti,i biti posteni ljudi koji ce nas razumeti!? Ne,ne..ne,ne...Samo nastupiti agresivno i gurati do kraja. Samo tako moze da se uspe. Srecno!!!

milan

26.07.2020. 11:46

Na severu Rusije, na istocnim padinama Urala, u tresetnim naslagama nadjen je najstariji ikada drveni spomenik, star 12000 godina, tzv. Šigirski idol. Nisam nikada cuo da su Rusi tvrdili kako je to dokaz neke prastare autohtone ruske kulture i kako su oni kolevka evropske civilizacije. Vinča ima veze sa Srbima koliko i Šigir sa Rusima - samo ime lokaliteta. Govoriti o Srbima, Hrvatima, Nemcima itd. u vreme neolita je cista glupost. Naziv "dunavska kultura" postoji jer je donji tok Dunava i Djerdap bio prirodni kanal kojim su se dosljaci iz Male Azije sirili prema Evropi. Nije to nikakav "arheološki grabež" kako se želi predstaviti u članku. Pre bi grabež bio naše srpsko prisvajanje nečeg što nam ne pripada (osim kao lokacija na teritoriji unutar sadašnjih granica sadašnje Srbije).

mirjan

15.08.2020. 16:44

pa dok nasi akademici cute i daju glas za ove projekte EU , tako ce nam i biti , strasno je kako ucene glave ove zemlje Srbije , prodaju njenu istoriju tako lako , prosto neverovatno , treba pitati nase akademike sta onasa ni rade ,zasto ne cuvaju istoriju naseg naroda , zasro ne kazu stanite , to je nasa istorija a ne vasa , Zasto ?

666777

04.09.2020. 13:49

Ако Винчанска култура у домаћој науци није препозната као Српска ,у смислу да смо ми потомци тих Винчанаца, какве онда везе има како се зове?

Marinko

19.05.2021. 21:32

Iz istog razloga zbog kog su komunisti postavili najvecu deponiju u Evropi bas u Vinci. Iz istog razloga zato sto je Banjica i VMA sazidana preko vincanskog naselja Iz Istog razoga zbog kog je Djerdap potpio Najveci deo Lepenskog Vira Jednostavno Srbi ne smeju da se probude i saznaju ko su jer kad saznaju bice jako nezgodno. A ovo je samo mali delic bastine koju imamo. Aj dzaba. Svaki dan je sve vise i vise budnih tako da samo odlazu neizbezno

Dejan

06.04.2024. 13:48

Grci se hvale minojskom kulturom sa Krita koja veze nema sa njima i ceo zapad je priznaje kao grčku.Ima još dosta sličnih primera u svetu ali samo se Srbima brani da ono što je njihovo i na njihovoj teritoriji zovu Srpskim.