GLOBALISTI OTIMAJU VINČANSKU KULTURU: Neki Evropljani žele da prisvoje nasleđe Srbije

Boris Subašić

21. 07. 2020. u 08:10 >> 08:10

ГЛОБАЛИСТИ ОТИМАЈУ ВИНЧАНСКУ КУЛТУРУ: Неки Европљани желе да присвоје наслеђе Србије

Foto Novosti

FIGURINA stara oko 7.000 godina, koju su arheolozi Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu pronašli pre nekoliko dana u Vitkovcu, pripada vinčanskoj kulturi, najblistavijoj civilizaciji neolita. Iako je reč o oblasti reke Rasine ili, šire posmatrano, Zapadnog Pomoravlja, ona bi uskoro mogla da postane Podunavlje.

Ako kulturni globalisti proguraju svoj projekat takozvane dunavske kulture, i Župa Aleksandrovačka zajedno sa svojim vinčanskim boginjama otići će u "Praevropsku podunavsku uniju". Kao i Pločnik kraj Prokuplja sa najstarijim topionicama Evrope i Rudnik u Šumadiji, sa rudnicima vinčanske kulture, među najstarijim očuvanim na svetu.

Arheolozi se u šali pitaju da li će i švarcvald torta, nazvana po planini na kojoj izvire Dunav biti nazvana podunavska torta, jer se jede u celom Podunavlju. Ako to zvuči kao glupost, zašto se onda smatra pametnim i opravdanim da se vinčanska civilizacija, za koju postoje dokazi da je postojala, utopi u neku izmišljenu podunavsku.

Iako priča o globalizaciji kamenog doba u Evropi zvuči kao bizarna šala iz Letećeg cirkusa Montija Pajtona, reč je o vrlo ozbiljnom, bogato finansiranom i medijski promovisanom projektu po kom kulturna baština Srbije može u Evropsku uniju, gde Srbija nije baš dobrodošla.

- Već više godina postoji tendencija da se takozvano vinčansko pismo, koje je diskutabilno u nauci, naziva podunavsko pismo. U stvari tu je važna ideja koja se gura paralelno, da se vinčanska kultura proglasi podunavskom. Šta je cilj ovakve tendencije? U krajnjem, da se prisvoji vinčanska kultura, najsjajnija u neolitskoj Evropi. Izgleda da je nekim današnjim Evropljanima teško da priznaju da Srbija ima nešto bolje od njih, pa im je namera da prisvoje njenu baštinu tako što će je obuhvatiti širim pojmom podunavske kulture, koji bi obuhvatio više istovremenih regionalnih neolitskih kultura u današnjim podunavskim zemljama EU. Iako nijedna od njih ne može da se poredi sa vinčanskom ni u organizaciji, ni u umetnosti, ni u arhitekturi, ni u metalurgiji. Svojatanjem vinčanske kulture, one bi dobile na značaju tako što bi prisvojile njeno kulturno nasleđe. Ova tendencija se svodi na kićenje tuđim perjem i manipulaciju koja sa naukom veze nema. Više mi liči na neku politiku - kaže, za "Novosti", arheolog prof. dr Mile Stojić.

Milorad Stojić / Foto Novosti

U svetskoj nauci je opšteprihvaćeno da se vinčanska kultura razvila na prostoru Srbije od sredine šestog do sredine četvrtog milenijuma pre nove ere, a da su njeni ogranci dopirali do današnje Istočne Bosne, Istočne Slavonije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske i rumunskog Banata.

Međutim, neki zapadni stručnjaci poslednjih dvadestak godina guraju u svetsku, pa i srpsku javnost ideju da su znakovi pronađeni na predmetima vinčanske kulture u stvari praevropsko dunavsko pismo, iako nisu nađeni ni u većem delu Podunavlja, a kamoli na celom Starom kontinetu.

Miloje Vasić na Vinči / Foto arhiva

Nosilac ideje o opštoj praevropskoj podunavskoj civilizaciji je dr Harald Harman, nemački naučnik i lingvista, koji živi i radi u Finskoj. U njegovoj biografiji stoji da je predavao na više nemačkih i japanskih univerziteta i da je član Istraživačkog centra za višejezičnost u Briselu. On je i potpredsednik Instituta za arheomitologiju u Kaliforniji i direktor njegovog evropskog ogranka u Finskoj. U Srbiji je prvi put gostovao na simpozijumu koji je organizovao ogranak SANU u Novom Sadu, gde je promovisao ideju o dunavskom pismu, koje je u stvari isto ono vinčansko pismo čije je postojanje dokazivao dr Radivoje Pešić.

MREŽA NASELJA

SRBIJA je doslovno pokrivena mrežom naselja vinčanske kulture. Tokom arheoloških iskopavanja na prostoru ugljenokopa Kolubara nađeno je toliko predmeta da nadležni valjevski muzej nema doslovno gde da ih stavi, jer su im svi magacini krcati.

- U Mačvi se nalaze ostaci skoro petsto vinčanskih naselja sa kulturnim slojem debelim oko deset metara, u Drenovcu kod Paraćina su otkriveni ostaci ogromnog naselja, u Medvednjaku je lokalitet koji baca potpuno novo svetlo na domete vinčanske kulture, ali niko pametan neće zbog njih da joj menja ime. Međutim, oni koji hoće da je prisvoje i zakite se njome, da bi dobili značaj koji realno nemaju, žele da joj promene ime i samim tim i identitet - kaže Stojić.

Da bi znaci pronađeni na vinčanskim posudama mogli da budu neki sistem grafičkog sporazumevanja pretpostavljali su i drugi istraživači, počevši od pionira srpske arheologije Miloja Vasića, do savremenih naučnika Marije Gimbutas, Aleksandrine Cermanović i Jovana Todorovića. Ovim problemom se bave i svetski naučnici, među kojima je dr Šan Milton Vin, koji je još 1981. doktorirao u Kalgariju na temi "Znaci vinčanske kulture".

Aktuelna priča o dunavskom pismu modifikuje naučna istraživanja radi promovisanja ideje o podunavskoj kulturi, nekakvoj "praevropskoj Mesospotamiji" u kojoj Vinča i Srbija blede do nestajanja. Uprkos tome što o nekoj opštoj podunavskoj kulturi u neolitu nema nikakvih arheoloških dokaza, ovaj projekat se gura kroz knjige i skupove, kojima su, neuobičajeno, sponzori i neke evropske banke.

Dr Dragana Antonović / Foto Novosti

Srpski naučnici podsećaju da je prve tragove velike neolitske kulture profesor Miloje Vasić početkom 20. veka otkrio u Jablanici, kraj Mladenovca, koja nije blizu Dunava. Ova praistorijska kultura je svoj naučni naziv dobila po drugom, arheološki mnogo većem i značajnijem lokalitetu u Vinči. To su bili ostaci do tada neviđenog "praistorijskog grada", ali arheolozi naglašavaju da to nije jedini takav lokalitet takvog značaja u Srbiji, već samo prvi koji je pronađen među njima, igrom sudbine, u Vinči kraj Dunava.

- Vinčanske kulture nema ni u Austriji, ni u Nemačkoj, ni u Mađarskoj, gde protiče Dunav, pa kako onda neko može da tu kulturu nazove podunavska? Naravno da tamo postoje paralelne neolitske kulture, ali one nisu vinčanske. Centralna Srbija je glavna, najzastupljenija, najjača oblast u vinčanskoj kulturi koja je ovde najduže trajala, a sledi njen južnosrpski ogranak. Vinčanska kultura je autohtona na našem prostoru, a dokaz su njeni materijalni tragovi kojih ima doslovno svuda u Srbiji. Vinča je imala ogromna gradska zanatska naselja i satelitska seoska naselja oko njih koja su proizvodila hranu za te gradove, kao i u savremenom svetu. Glavni impuls za razvijanje takve kulture dala je metalurgija, koja je autohtona u Srbiji, što je dokazano i opšteprihvaćeno u nauci. Ona je bila je glavni podstrek da vinčanska kultura postane tako blistava i tako razuđena - kaže arheolog dr Dragana Antonović, koju smo zatekli na iskopavanjima praistorijskog rudarskog kompleksa na Rudniku, jednog do centara vinčanske metalurgije.

Foto Tanjug

Ona sleže ramenima konstatujući da je globalizacija trenutno u modi, ali priznaje da ne razume zašto je pomodari guraju i praistoriju, gde joj mesta nema.

- Vidite li da Dunav teče ispod Rudnika? Naravno da ne vidite. A ipak je ovo važno područje vinčanske civilizacije. Kao i Pločnik, kraj Prokuplja, kraj reke Toplice, a ne kraj Dunava. Stvarno ne razumem te nove trendove neke nasilne globalizacije. Činjenica je da su Vinčanci imali kontakte i trgovinu sa drugim civilizacijama iz Podunavlja, ali ne može se praviti veštačko jedinstvo u praistoriji po analogiji s udruživanjem današnjih podunavskih zemalja - zaključuje Antonovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Pitu Guli

21.07.2020. 00:11

A ko bi drugi do Nemci, neće se oni smiriti dok ne završe svoj viševekovni projekat genocida nad Srbima, onako kako su istrebili Lužičke Srbe sad žele da istrebe i nas! Vinčanska civilizacija je srpska i samo srpska i to treba upisati u ustav!!!

Mare

21.07.2020. 00:28

Na sve moguće načine po svaku cenu zaštiti neprocenjivo blago koje imamo i koje tek treba biti otkriveno. Država treba da otvori što više lokaliteta i da stave mali milion tabli pored auto puta da se napokon vidi šta ovde postoji. Ti koji nam pišu i kroje istoriju po svaku cenu će ovaj prostor prikazivati kao crnu rupu evrope a mi smo im ako hoćemo iskreno i pomogli u tome. Ne radeći ništa da svet sazna i pustivši da nam otimaju sve što vredi. Zato hrabro u odbranu naše istorije

Morona

24.08.2020. 16:58

@Mare - A šta bi sa preradom otpada u Vinči? Nisu imali gde.. Ili tamo više nema ničega? A VMA na najvećem nalazištu Vinče? Ne cenimo mi ništa

Milos

11.08.2020. 11:07

@Mr Radomir Scepanovic - Jesu! Pogledaj novi grb Pristine. Posto mi ne radimo bas nista na tome vec 100 godina evo oni prisvajaju Vincansku kulturu. Nama ce valjda ostati delic te "podunavske".

Suverena

21.07.2020. 07:45

Замислите само кад би признали да је Винчанска култура срБска! Онда би морали писати потпуно нову историју целе Европе, а ни после 100 година од Васића, нису променили ни слово у својим лажним причама... Језуити су напсиали ову верзују догађања да би сакрили све о нама. Они су успели у обмањивању. На нама је да свету покажемо Истину.

Ruben

21.07.2020. 17:12

Zasto vas to uopste cudi? Germanski kriminalci su od njihovog politickog ujedinjenja pocetkom devetnaestog veka krenuli u tri pljackaska pohoda Evrope ; ovaj treci se dogadja trenutno i posto su dva prethodna bili vodjeni uglavnom brutalnom silom i polomili im se preko ledja, danas to rade mnogo perfidnije ; ali njihova priroda pljackasa i kriminalaca je mozda gora danas nego ikada pre.

nikola

21.07.2020. 18:05

To samo naši uvlakači,da bi se dodvorili zapadnjacima glasaće da je to i Nemačka kultura.A ovi će ih voditi na ručak i daće im po hemisku olovku i privezak za ključeve.

Krajcovani Srbin

24.07.2020. 08:37

Ljudi,pa dajte borite se...Ne dozvolite da svaka fufa iz sveta ili Evrope oduzima od Srbije po nesto.Zna se odavno da je Srbia i da u Srbi autohotni u ovom delu Evrope i zna se da mnogima smetamo iz vise razloga. Grabite,borite se,tucite,mlatite,angazujte sve i svakoga za nasu stvar,nije dovoljno nikad bilo ,eto....postenjem,finocom,kulturom,pa eto...Valjda ce shvatiti,i biti posteni ljudi koji ce nas razumeti!? Ne,ne..ne,ne...Samo nastupiti agresivno i gurati do kraja. Samo tako moze da se uspe. Srecno!!!

milan

26.07.2020. 11:46

Na severu Rusije, na istocnim padinama Urala, u tresetnim naslagama nadjen je najstariji ikada drveni spomenik, star 12000 godina, tzv. Šigirski idol. Nisam nikada cuo da su Rusi tvrdili kako je to dokaz neke prastare autohtone ruske kulture i kako su oni kolevka evropske civilizacije. Vinča ima veze sa Srbima koliko i Šigir sa Rusima - samo ime lokaliteta. Govoriti o Srbima, Hrvatima, Nemcima itd. u vreme neolita je cista glupost. Naziv "dunavska kultura" postoji jer je donji tok Dunava i Djerdap bio prirodni kanal kojim su se dosljaci iz Male Azije sirili prema Evropi. Nije to nikakav "arheološki grabež" kako se želi predstaviti u članku. Pre bi grabež bio naše srpsko prisvajanje nečeg što nam ne pripada (osim kao lokacija na teritoriji unutar sadašnjih granica sadašnje Srbije).

mirjan

15.08.2020. 16:44

pa dok nasi akademici cute i daju glas za ove projekte EU , tako ce nam i biti , strasno je kako ucene glave ove zemlje Srbije , prodaju njenu istoriju tako lako , prosto neverovatno , treba pitati nase akademike sta onasa ni rade ,zasto ne cuvaju istoriju naseg naroda , zasro ne kazu stanite , to je nasa istorija a ne vasa , Zasto ?

666777

04.09.2020. 13:49

Ако Винчанска култура у домаћој науци није препозната као Српска ,у смислу да смо ми потомци тих Винчанаца, какве онда везе има како се зове?