KUSTURICA NA OTVARANJU POZORIŠNOG „KUSTENDORFA“: Doprinos nas izbeglica - umetnosti !

Никола Јанковић
Nikola Janković

17. 05. 2024. u 18:58

Teatar postoji i na planini, tu su u petak, za početak Pozorišnog festivala „Kustendorfa“ odigrane dve predstave po tekstovima Antona Pavloviča Čehova. Nije samo Mokra Gora kao neobično mesto za ovu vrstu umetnosti kuriozitet: ovde ostvareni, nagrađivani i poznati umetnici dolaze da se poklone studentima, koji se sa svojim ostvarenjima nadmeću u okviru takmičarskog programa.

КУСТУРИЦА НА ОТВАРАЊУ ПОЗОРИШНОГ „КУСТЕНДОРФА“: Допринос нас избеглица - уметности !

N. Janković

 - Bila je ovde grupa đaka kod postastičarnice, slušajući svoju profesoricu kako im objašnjava, ko je napravio ovaj grad? Ona je rekla, ovde je jedan izbeglica koji je napravio grad, da se drugi osećaju kao kod kuće. Taj izbeglica sam izgleda ja. Da li sebe mogu smatrati izbeglicom, pitanje je ravno onom, kako definišemo umetnost i šta da o njoj mislimo danas kad imamo Da Vinčijeve kodove, implantiranja u mozak da možda jednom na daljinski pustimo film u njemu. Umetnost koju mi zagovaramo je slična tom izbeglici koji je napravio grad za druge – rekao je osnivač pozorišnog „Kustendorfa“ Emir Kusturica – Mi pripadamo onoj grupi koja je pre 25 godina sanjala da napravi grad, a da svako godišnje doba ima jedan festival. Ustalio se i ovaj teatarski i jeste da smo tražili sponzore i nismo ih našli, ali i jesmo, ako uzmemo u obzir da sam to ja. Ovde ne odmeravamo snage, već pokazujemo kako se može uzleteti u svet umetnosti, kako se može ogrejati duša. Kako ne moramo da se spuštamo na dno okeana da nađemo istinu o sebi.

Istina je, nastavio je Kusturica, možda zaista na dnu okeana kako tvrdi Piterson.

N. Janković

- On tvrdi, da je to biološka istina koja nas tera da se ponašamo slično jastozima! Muški jastog, da bi osvojio dno, mora da porazi konkurente. On šiba protivnika i kad izdejstvuje prvo mesto, na dnu, ženke jure ka onome, koji je na vrhu. Taj onda kaže, ono što Bata Živojinović partnerki kaže u jednom filmu...Između prostote i uzvišenih ciljeva umetnost projektuje se sve što prolazi kroz vokabular umetnika a što vreme iscrta kao najbolje svedočanstvo o vremenu u kome živimo – rekao je Kusturica otvarajući pozorišni „Kustendorf“ – Ovaj festival je doprinos, nas izbeglica, svetu umetnosti.

Po otvaranju usledilo je izvođenje predstave “Galeb” Narodnog pozorišta Sombor, po motivima novele Antona Pavloviča Čehova, u režiji Milana Neškovića.

Odmah zatim, po Čehovljevoj priči “Medved”, biće izvedena istoimena predstava u režiji Ilje Arkhipova iz Sankt Peterburga. Ovu predstavu je pripremio Državni teatar mladih „Brijancev“.

Drugog dana festivala, u subotu, takmičarski program počinje u podne, dok će u 21 sat biti izvedena predstava “Svaka divna stvar” somborskog teatra, u režiji Ninoslava Đorđevića.

U okviru takmičarskog programa, u subotu će na scenu studenti Akademije umetnosti Novi Sad, sa predstavama „Skakavci“ po tekstu Biljane Srbljanović i „Krotka“ po tekstu F.M. Dostojevskog. Zatim će predstavu „Životinjska farma“ po Orvelovom romanu igrati studenti Akademije umetnosti iz Beograda.

U nedelju, studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda izvešće komad „11 potkošulja“ po tekstu E. Bonda, dok će se Akademija umetnosti iz Banjaluke predstaviti ostvarenjem „Ćelava pevačica“ po drami E. Joneska.

Nakon ceremonije zatvaranja i dodele nagrada studentima, u 23 časa koncert će održati Duda Buržujka i “Haiku za danas”, čime će biti spuštena zavesa na još jedno izdanje Pozorišnog festivala „Kustendorf“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama