NEVIDLJIVE FORME PRIRODE: Radovi veterana Zdravka Vučinića u Prodajnoj galeriji "Beograd"

M.A.K.

08. 04. 2024. u 16:28

DUGOGODIŠNjI direktor i kustos Prodajne galerije "Beograd", veteran naše likovne umetnosti, ali i likovne kritike Zdravko Vučinić (1943), upravo u ovom izlagačkom prostoru na Kosančićevom vencu, predstavlja svoje radove na postavci "Refleksije", koja će biti otvorena do 22. aprila.

НЕВИДЉИВЕ ФОРМЕ ПРИРОДЕ: Радови ветерана Здравка Вучинића у Продајној галерији Београд

Foto promo

Umetničku školu u Herceg Novom, završio je kod profesora Vojislava Stanića, a diplomirao Istoriju umetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu pod mentorstvom profesora Lazara Trifunovića. Priredio je više tematskih i grupnih izložbi i autor je velikog broja tekstova, eseja i monografskih publikacija o savremenim srpskim umetnicima.

Radovi koji su pred publikom u Prodajnoj galeriji "Beograd" nastali su u duhu gestualne apstrakcije, a u Koste Bogdanovića, vajara, istoričara i teoretičara umetnosti, koji se našao u katalogu, između ostalog stoji:

- Relativno kratki, brzi potezi, nanesene boje, u Vučinićevim slikama čuvaju energetski naboj za konačnu gomilu, gde naboj važi kao latentno stanje trajne energizacije susretanja mnogih tragova materije u vidu objedinjenja svih pokreta unetih u vidno polje slike. Dela Zdravka Vučinića ne duguju konvencionalnim oblicima gestualno stvorene optike, jer njegova gestualnost nisu samo formalni tragovi brzine i količine pigmenata, nego stvaranje prizora koji bi se u teoriji vizuelne kulture mogao nazvati "prestonom formom" (ona koja vlada okolinom).

U katalogu je objavljen i tekst, u kome čuveni istoričar umetnosti Stanislav Živković, naglašava kako je primetno da Vučinić sliku gradi na igri toplih i hladnih odnosa, tačnije, na rasporedu tonova i polutonova, često uz zvučne akcente čiste boje:

- Međutim, ispod kolorističke koprene, slutimo nepostojeći crtež, koji spontano pamti nevidljivu formu iz prirode ili robustna uzvišenja na nezaboravne pejzaže iz detinjstva- zapisao je svojevremeno Živković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)