ZABORAVLJENI PESNIK I PESMA POSLE RATA: U Bitef teatru do kraja godine najavljene dve dramske i jedna plesna predstava

V. STRUGAR

01. 04. 2024. u 16:41

DO kraja kalendarske godine na repertoaru Bitef teatra naći će se još dva dramska i jedan plesni naslov. Već sledećeg meseca premijerno će biti izvedena "Misterija Dušan Vasiljev", a tokom leta "Otkazivanje Sokrata" i "Ostrvo".

ЗАБОРАВЉЕНИ ПЕСНИК И ПЕСМА ПОСЛЕ РАТА: У Битеф театру до краја године најављене две драмске и једна плесна представа

foto A.Stanković

- Malo smo se i plašili kako ćemo sve to realizovati, jer je u Beogradu i dalje privremeno finansiranje i u takvim okolnostima je veoma teško planirati predstave - ističe Miloš Latinović, direktor Bitef teatra. - Inače, obično godišnje radimo dve plesne, ali pošto obeležavamo petnaest godina Bitef dens kompanije, odlučili smo se za jedan ambiciozan projekat i saradnju sa stranim koreografom Jo Strongrenom iz Osla koji će postaviti "Ostrvo".

Prva premijera biće "Misterija Dušan Vasiljev" 18. aprila, po tekstu Dunje Matić i u režiji Marka Čelebića. Kako ističe Latinović, ovaj izbor je važan iz dva razloga. Prvi je protokolarni, jer se 27. marta navršilo sto godina od smrti Dušana Vasiljeva, pesnika koji je umro u svojoj 24. godini. Reč je o jednom od najznačajnijih autora antiratne poezije. Njegovih pet pesama, između ostalih "Plač matere čovekove" i "Čovek peva posle rata", i u današnje vreme su najlepši stihovi protiv rata.

foto V.Strugar

- Drugi razlog je što trenutno živimo u užasnom okruženju ratnih zbivanja i strahota, nekako opet na sredini. Plamen gori,ali nas nije opekao i nadam se da neće... Zato je ovo antiratna poruka koju Bitef teatar želi da pošalje, podsećajući se jednog velikog, prerano preminulog pesnika. Inače, naš običaj je da ne pravimo audiciju za predstave, već pozivamo kolege s kojima obično sarađujemo. Ovog puta opredelili smo se za mlađi ansambl i prvo ih pitali da li znaju ko je Dušan vasiljev. Polovina glumaca nije znala ništa, četvrtina tek da je pesnik i da je umro mlad. Samo dvoje-troje imalo je i da nešto ispriča o njemu... Tako je, zapravo, Vasiljev misterija i za one koji treba da rade predstavu o njemu i onome što njegova poezija poručuje.

Druga i treća premijera povezane su sa stalnim saradnicima kuće. Dugogodišnja saradnja sa Kulturnim centrom Tivat do sada je uglavnom bila podrška Bitefovoj plesnoj sceni, ali ovog puta su se opredelili za dramski tekst, dok je plesnu predstavu preuzeti budvanski Jedranski festival igre  sa Strongrenovom kompanijom.

Festival u septembru

- PRIPREME za Bitef festival su u toku. Uskoro će biti koncipiran kompletan repertoar i veoma brzo ćemo otkriti šta je planirano za naredno festivalsko izdanje. Festival će se vratiti u svoj septembarski termin, možda će preći samo dan-dva u oktobar. Planiramo da krene između 25. i 27. septembra, jer je to veoma značajno, ne samo zbog tradicije već i početka redovne pozorišne sezone - kaže Latinović.

- "Ostrvo" se takođe referiše na naše vreme, a priča je o osam ljudi koji su zatočeni na jednom ostrvu uoči smaka sveta...Mislim da će ova predstava pokazati mogućnosti Bitef dens kompanije i da će nas sve uveriti da takav jedan kontinuirani izraz mora da postoji u srpskom pozorištu. Treći, dramski naslov je Cancel of Sokrat ("Otkazivanje Sokrata")engleskog autora Haurda Brentona, u režiji Nebojše Bradića. U podeli bi trebalo da budu Dragan Petrović Pele, Jelena Stupljanin, Jugoslav Krajinov i Sanja Krajinov Ristić. Premijera je 22.avgusta u Tivtu, dok će se na jesen naći na repertoaru Bitef teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)