ODA ODMETNIKU I SANJARU: Izložba "Zovite me nežnost", Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, posvećena Žaku Preveru, u KC Srbije u Parizu

M.Kralj

11. 03. 2024. u 17:09

NADAHNUTE plemenitim, nežnim i utopijskim stihovima Žaka Prevera (1900-1977), slike i skulpture Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića biće predstavljene u zemlji francuskog pesničkog velikana. Njihova postavka "Zovite me nežnost" u Kulturnom centru Srbije u Parizu, trajaće od četvrtka, 14. marta, pa do 7. aprila.

ОДА ОДМЕТНИКУ И САЊАРУ: Изложба Зовите ме нежност, Миљана Стевановића и Радета Мутаповића, посвећена Жаку Преверу, у КЦ Србије у Паризу

Zmija, Rade Mutapović, Foto Galerija Štab

Baš kao Preverova poezija, ovi radovi poseduju oštroumnost i britkost ideje, ali i taktilnost i čulnost, neophodnu za izgradnju jednog boljeg i lepšeg sveta koji temelji svoje postojanje na utopijskoj strukturi, tvrdi istoričarka umetnosti Ana Kršljanin, kustos ove izložbe u produkciji Galerije Štab iz Beograda.

Umetnici se ovim svojim delima, zasnovanim na istraživanju veze vizuelnog i poetskog, vraćaju u onaj romantični gotovo zaboravljeni način življenja i stvaranja, smatra Kršljaninova:

- Pored brojnih tema koje Prever obrađuje kroz svoju poeziju, primetno je da njegovo stvaralaštvo obeležava posebna ljubav prema prirodi. Ona je izvorište lepote, beskrajno u svojoj veličini i oblicima gotovo jedinstveno mističko, spiritualno sklonište - hram. Tako Miljan Stevanović klasičnim pristupom štafelajnoj slici velikog formata obrađuje jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti - pejzaž.

Foto Galerija Štab

Slika Miljana Stevanovića

Jezikom lirske apstrakcije Stevanovićevih slika, objašnjava istoričarka umetnosti, prenosi emocije i senzacije kroz pročišćene, nereprezentativne predele koji poseduju izuzetnu poetsku vrednost u svom izrazu:

- On primat daje nežnom koloritu i bezbrojnim, strpljivo nizanim bojenim akcentima i kratkim potezima kojima gradi makro sliku. Njegov rad poseduje taktiku građenja koja istovremeno predstavlja prirodu kao ceo univerzum, ali i kao samo jednu njegovu česticu.

Dok sam slikar, o čitavom procesu traganja za onom niti koja njegove i radove Radeta Mutapovića, spaja sa francuskim poetom, kaže:

- Utopija se pretvara u metaforički vrt, idealizovanog postojanja, u kojem se odražava delikatna ravnoteža prirode. Kao što je Prever uhvatio suptilnost postojanja u svojim stihovima, naše utopijsko istraživanje otkriva svet gde mogućnosti odražavaju najdublje aspiracije.

Skulpture koje definišu stvaralaštvo Radeta Mutapovića, ističe Kršljaninova, bude pažnju posmatrača širokim spektrom formi, materijala i volumena kojima se umetnik sa podjednakom lakoćom i veštinom predstavlja:

- On obuhvata rad u klasičnim materijalima poput drveta i bronze ali i potpuno savremene tehnike izražavanja kao što su guma, poliester i novi materijali. Mutapović se prvenstveno u svom stvaralaštvu bavi nastupajućom modifikacijom izgleda raznih životinjsih vrsta. Kako se kroz Preverovu poeziju životinje javljaju kao svojevrsni simboli tako u Mutapovićem stvaralaštvu u okvirima izložbe "Zovite me nežnost" simbolika zauzima značajno mesto.

Motivi Preverove poezije koji se pojavljuju u delima dvojice umetnika su istovremeno i bezazlene, i divlje, snažne simbolike i ukazuju na večno suprotstavljene strane - dobro i zlo, iskušenje i zabranjeno voće, ističe su u najavi izložbe, čiji kustos Ana Kršljanin, zaključuje:

- Kontekst koji nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti, ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)