MEĐU 11 I DOM JNA U ŠAPCU: Sačinjen uži izbor spomenika za Program "7 najugroženijih za 2024."

M.A.K.

31. 01. 2024. u 16:50

STRUČNjACI iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije, projektne analize i finansija, odlučiće koji će se, od 11 nominonih spomenika i mesta kulturnog nasleđa u Evropi, među kojima je i Dom JNA u Šapcu, naći na listi 7 najugroženijih za 2024. "Evropa nostre".

МЕЂУ 11 И ДОМ ЈНА У ШАПЦУ: Сачињен ужи избор споменика за Програм 7 најугроженијих за 2024.

Foto Evropa nostra

Uži izbor od 11 napravljen je sa liste koju su činili predlozi različitih organizacija ili pojedinaca, kao i članovi Evropskog saveza za nasleđe.

Kako kažu iz organizacije "Evropa nostra", selekcija je načinjena na osnovu kulturne vrednosti lokacije i njenog značaja za nasleđe, kao i na osnovu stepena opasnosti kojoj je izložena. Uz šabački Dom JNA, tako su se na listi našli i Arheološko nalazište Muret e Ports, u Drač u (Albanija), Kulturno-istorijski rezervat Amberd (Jermenija), briselska Palata Midi (Belgija), Radnička stambena naselja u mestu Rube-Turkoan (Francuska), ostrva Kiklade, posebno Sifnos, Serifos i Folegandros (Grčka), Crkva Svetog Petra u Đesateu (Italija), sinagoga u Sijeni (Italija), Dvorac Štajnort iz severne Mazurije (Poljska), grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa u provinciji Hataj (Turska) i Gvozdena vrata Antiohije (Turska).

Modernističko zdanje

PROJEKTANT zgrade Doma vojske u Šapcu, koja arhitektonski predstavlja modernističko remek-delo, bio je profesor Vladimir Bjelikov. Gradnja zdanja u centru grada, koje zauzima jedinstvenu trougaonu parcelu, i koje je u to vreme trebalo da predstavlja "najreprezentativniju kulturnu ustanovu u gradu" je započeta 1960. i završena 1962. Kao društveni i kulturni centar, decenijama je Dom JNA bio mesto raznovrsnih događaja - koncerata, bioskopskih projekcija, izložbi, javnih tribina...

- Glavna pretnja Domu Jugoslovenske narodne armije u Šapcu je potencijalno uništenje od strane ljudi, najpre u slučaju da lokalna vlast donese odluku da zgradu proda privatnom investitoru - ističe se u obrazloženju "Evrope nostre". - U slučaju privatnog vlasništva, postoji opasnost da će napori za očuvanje biti zanemareni i da će lokacija biti iskorišćena kako bi se izgradio drugi objekat, komercijalne ili stambene namene, što bi dovelo do nepopravljivog gubitka za kulturnu istoriju Šapca. Potrebno je bez odlaganja ubediti gradske vlasti da zgradu obnove i na taj način očuvaju njenu kulturnu i istorijsku važnost. Dom JNA u Šapcu je u vlasništvu JP "Infrastruktura" Šabac.

Predlog da se ova zgrada nađe u konkurenciji za 7 najugroženijih za 2024.podnela je organizacija "Sačuvajmo Dom JNA iz Šapca". Podsetimo, na ovoj listi se pre nekoliko godina našao i manastir Dečane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?