POVODOM 130 GODINA OD ROĐENJA: Izložba fotografija Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski

J. S.

17. 01. 2024. u 12:52

U nedelju 21. januara u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izlođba fotografija “Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski”.

ПОВОДОМ 130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА: Изложба фотографија Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски

Foto:J.S.

Izložba se organizuje povodom otvaranja 34. Svetosavske nedelje i  130 godina od rođenja i 45 godina od upokojenja Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjsko.

Postavku čini čak 260 fotografija koje svedoče o životu Vranjanca čije je svetovno ime Blagoje Popović. Autori izložbe su  prof.mr Nenad Bojkov i đakon Micko Micković.

Justin Popović, čije je svetovno ime Blagoje Popović je novokanonizovani srpski svetitelj. Bio je  arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i  duhovnik.

Rođen je u Vranju 6. aprila 1894. Godine, a  upokojio u isto vreme i u isti dan kada je i rođen na praznik Blagovesti 7. aprila 1979. godine.

Pohađao je devetorazrednu beogradsku Bogosloviju. Brat Stojadin, kao student prava je izgubio nesrećnim slučajem život, ispavši iz voza pri jednom svome povratku sa studija kući. Blagoje tada svima otvoreno govori da želi ceo svoj život da posveti Bogu da bi bio što bliži njemu i svome bratu. Tokom Prvog svetskog rata Blagoje biva mobilisan u „đačku četu“ pri vojnoj bolnici u Nišu, a kasnije se zajedno sa vojskom i sveštenstvom povlače preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig, patrijarh blagosilja i bogoslov Blagoje postaje monah Justin. Kasnije u Atini stiče doktorat teologije. Bio je profesor Bitoljske bogoslovije, a od 1934. profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Po izbijanju Drugog svetskog rata, otac Justin boravi po mnogim manastirima. Uhapšen je posle rata od strane komunističkih vlasti. Posle pritvora, premestio se u manastir Ćelije kod Valjeva, gde je proveo preko 30 godina i gde je preminuo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)