KINESKI RATNICI, STARI 2.200 GODINA, POSLE BOŽIĆA NAPUŠTAJU SEGEDIN: Izložbu "Blago drevne Kine" videlo hiljade turista, uključujući srpske

V. Crnjanski Spasojević

04. 01. 2024. u 16:48

NA hiljade posetilaca iz cele Evrope, uključujući Srbiju, posetilo je od maja međunarodnu arheološku izložbu u Mora Ferenc muzeju, u Segedinu - "Blago drevne Kine", na samo tri sata vožnje od Beograda. Reč je o 45 originalnih kineskih skulptura ratnika od terakote, starih najmanje 2.200 godina. Izložba traje do 7. januara.

КИНЕСКИ РАТНИЦИ, СТАРИ 2.200 ГОДИНА, ПОСЛЕ БОЖИЋА НАПУШТАЈУ СЕГЕДИН: Изложбу Благо древне Кине видело хиљаде туриста, укључујући српске

Foto: V. Crnjanski Spasojević

Izložba se sastoji iz dva velika dela. U okviru prvog, u prizemlju, nalaze se vojnici od gline, različitih rangova. Razlike u rangu mogu se videti prema odeći, frizuri, naoružanju i položaju u kom se vojnici nalaze.

U prvoj prostoriji su četiri figure, od kojih jedna vodi konje, kao i replike bronzanih ratnih kočija korišćenih u borbi, koje su bile sahranjene zajedno sa carem i njegovom besmrtnom vojskom.

U drugoj prostoriji je formacija koju čini 41 figura od terakote. Vojnici su složeni onako kako su nađeni - u vojnoj formaciji sa oružjem u rukama. Čine je pešadija, strelci, generali i konjanici. Vojska stoji u polumraku, čekajući naređenje za pokret, dok se u pozadini čuje muzika ratnika koji kreću u boj i zvuk mačeva u borbi.

Skulpture su visoke između 1,7 i 2,2 metra. Celu kolekciju, inače, čini više od 7.000 potpuno različitih figura (ne postoje dve iste), zakopanih u grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga, koji je ujedinio Kinu, 221. godine pre nove ere. Verovalo se da će tako, i nakon smrti, car imati vojsku kojom zapoveda.

Ratnici Sjena su otkriveni u martu 1974. Otkrio ih je seljak, na njivi, a iskopavanja su počela ubrzo nakon otkrića. Arheološka lokacija nalazi se 33 kilometra od grada Sjen, u provinciji Šansi. Ratnici Sjena bili su poređani na tri nivoa. Prvo su iskopane skulpture sa dubine od četiri do osam metara, a muzej pod imenom Muzej prvog cara dinastije Ćin postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost 1979.

Prvi nivo "čuvalo je" više od 6.000 ratnika, a drugi 1.300. Najmanje ih je nađeno na trećem nivou - sedamdesetak.

Ceo muzej je kompletiran 1994. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima... Naoružanje je u vreme otkrića bilo i dalje veoma oštro.

Godine 1980. otkrivene su i dve obojene bronzane kočije, čije su replike izložene. Svaka se sastojala od 3.000 delova i vukla su je četiri konja.

Otkrivene artefakte UNESKO je 1987. proglasio svetskom baštinom.

Drugi deo izložbe nalazi se u sali na spratu, gde je izloženo oko 130 autentičnih predmeta iz dinastije Han i nomadskih plemena. Ovi predmeti ilustruju svakodnevni život ljudi i njihove pogrebne običaje. Tu su činije, figure i različiti predmeti od žada, bronzana ogledala, modeli kuća, novčići, pečati itd. Centralni artefakt u ovom segmentu izložbe jeste pogrebno odelo carske dinastije Han, koje se sastoji od 1.460 pločica od žada spojenih zlatnim nitima, za koje je utrošeno 958 grama zlata. Ovo pogrebno odelo, kako su ga Kinezi nazivali "kutija od žada", pronađeno je u provinciji Anhui.

Vladari dinastije Han sahranjivani su u ovakvoj "odeći", kao simbolu plemićkog statusa. Ukoliko je u pitanju car, žad je povezivan zlatnim nitima, dok su ostali članovi vladarske porodice ili plemstva dobijali srebrni, bakarni ili svileni konac, zavisno od statusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!