FESTIVAL "DANI SMILJANE MANDUKIĆ": Feštu otvara premijerno izvođenje predstave Good Girls Ane Obradović

V.V.S.

05. 12. 2023. u 15:00

FESTIVAL i projekat "Dani Smiljane Mandukić" održaće se od 8. do 12. decembra, a otvoriće ga premijera predstave Good Girls autorke i koreografkinje Ane Obradović koja i sama nastupa u njoj. Reč je o jednoj od retko angažovanih plesnih predstava čija je tema problem anoreksije, od razvojnih faza do izlečenja i prevazilaženja bolesti.

ФЕСТИВАЛ ДАНИ СМИЉАНЕ МАНДУКИЋ: Фешту отвара премијерно извођење представе Good Girls Ане Обрадовић

foto promo

Drugog dana festivala, 9. decembra, još jedno premijerno izvođenje: "Poreklo straha" Teatra Mimart. Koncept i dramaturgiju predstave potpisuje Mina Ćirić, dok su koautori i izvođači Lidija Antonović, Nela Antonović, Mina Ćirić i Vladislav Velkovski koji potpisuje i video rad.

Naredni festivalski dan posvećen je već tradicionalnom kolažnom plesnom programu Soire Beba Bee. Soare je izraz koji se koristi za večernje druženje, prijeme, umetničko debatne večeri koje su se organizovale po salonima i stanovima evropskih umetnika i intelektualca, pre svega u dvadesetom veku u period između dva svetska rata. Beba Bee je bilo umetničko ime koje je Smiljana Mandukić koristila upravo u ovom periodu. Kod nje, u njenog malom stanu u na Trgu Nikole Pašića decenijama su organizovane najlepši soarei, ili večernje, gde se razgovaralo o važnim temama, ali i čitala poezija i smišljali novi umetnički poduhvati. Izvođenje je posvećeno razmeni između plesača mlade i najstarije generacije. Grupa "Modus vivendi", koja se sastoji od plesača od 65+ godina, izvešće dve koreografije inspirisane Tai Či tehnikom, pod vođstvom nekadašnje plesačice Svetlane Pavić Manić. Ana Obradović i Mina Ćirić će predstaviti koreografije iz svojim celovečernjih predstava The Boxes of Happiness i "Na koncu".

Kraj festivala posvećen je premijernom prikazivanju arhivskog snimka koreografije Smiljane Mandukić "Prostori" iz 1977. godine, na muziku Branimira Sakača. Potom sledi program "Plesni i pedagoški legat Olge Vučković" .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)