TRIJUMFALNI PUT MUZIKE: U Beogradskoj filharmoniji puni utisaka posle turneje po Kini

Marina Mirković

03. 12. 2023. u 15:28

BEOGRADSKI filharmoničari prešli su prošlog meseca jedinstveni svoj "Put muzike" dug 7.469 kilometara po Kini, i uspehom te egzotične turneje zabeležili još jedan trijumf u godini svog velikog jubileja.

ТРИЈУМФАЛНИ ПУТ МУЗИКЕ: У Београдској филхармонији пуни утисака после турнеје по Кини

Nada Pleskonjić

Turneju je inicirao veliki prijatelj Filharmonije, Zubin Mehta, i trebalo je on da diriguje orkestrom. No Zubin se iz zdravstvenih razloga povukao i pomno pratio muzičare uz čestitke na svim uspesima, a Filharmoniju je u Kini predvodio takođe čuveni maestro Neme Jarvi.

- Ovakve turneje se inače planiraju i organizuju mnogo unapred, ali smo uspeli u relativno kratkom roku da se organizujemo i otputujemo, pri čemu nam je u tome pomoglo Ministarstvo Kulture - naglašava direktor BGF Darko Krstić.

Nastupivši u najprestižnijim dvoranama Sijana, Vejfanga, Pekinga i Šangaja, Filharmonija je od 4. do 19. novembra prešla gotovo 7 i po hiljada kilometara, održavši četiri nastupa koji su pored stajaćih ovacija publike, pohvaljeni od strane stručne kritike i kineskih medija.

- Beogradska filharmonija je bila u Kini 2000. godine, i svi koji su tada bili mogli su da vide ogromnu razliku između Kine tada i Kine danas, koliko je ta zemlja napredovala - otkriva Krstić.

Ugledni gosti

NAJVAŽNIJI je bio nastup Filharmonije u Pekingu koji je ujedno bio centralni događaj Međunarodnog okrestarskog foruma, uz prisustvo predstavnika najvećih muzičkih organizacija sveta, koji su uputili velike pohvale sprkom orkestru. Ovom koncertu prisustvovale su Maja Stefanović, ambasadorka Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini i Tanja Soldat, direktorka srpskog kulturnog centra u Pekingu "Ivo Andrić", a svi koncerti Beogradske filharmonije na turneji, bili su ispraćeni do strane predstavnika Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

Nakon dvadeset i tri godine, sa turnejom povodom velike međunarodne promocije stogodišnjice orkestra, filharmoničari su dobili i privilegiju da se predstave u vrhunskim muzičkim centrima. Tako je nastupom Beogradske filharmonije svečano otvoren kompleks "Pojas i put" u Sijanu, usledio je koncert u Velikom teatru Vejfanga (na slici), potom i onaj najvažniji - u elitnom Nacionalnom centru za izvođačku umetnost u Pekingu, a turneja je krunisana nastupom u Šangaju u okviru respektabilnog Međunarodnog umetničkog festivala.

- Svirali smo u najprestižnijim dvoranama, to su sve velike dvorane i veliki kompleksi, pogotovo Centar za izvođačku umetnost u Pekingu, a ostaće zapisano u istoriji da je Beogradska filharmonija prva održala koncert u koncertnoj dvorani u novootvorenom kompleksu u Sijanu - objašnjava Krstić.

Naklonost publike

KINESKI mediji su beležili uspehe srpskog orkestra uz naslove "Beogradska filharmonija oduševljava publiku u Pekingu" , "Velika proslava stogodišnjice orkestra u Kini", a stručna kritika objavljena na sajtu Nacionalnog centra za izvođačku umetnost, ocenila je nastup kao "strastvenu fantaziju orkestra koja je publici pružila nezaboravno iskustvo", kao i da je "perfektnom interpretacijom uz maestra Jarvija, Beogradska filharmonija pokazala sav svoj sjaj". Publika se na društvenim mrežama zahvaljivala orkestru na koncertima, a velika grupa fanova je ispraćala muzičare nakon koncerata na izlasku iz dvorana. 

Orkestar je tokom turneje izvodio Verdijevu uvertiru iz opere "Moć sudbine", violinski koncert Čajkovskog zajedno sa Đovanijem Zanoneom i Huanom Manlom, Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu "Fantastičnu simfoniju". Orkestar je ostvario fenomenalnu komunikaciju sa dirigentom, zajednički su oduševljavali publiku izvedenim repertoarom, a nakon biseva kojim je spajala kinesku i srpsku kulturu, Filharmonija je redovno pozdravljana stajaćim ovacijama za koje kineski organizatori i promoteri kažu da su velika retkost na ovim čuvenim koncertnim podijumima.

- Naš poklon publici je bio jedan od biseva, kineska pesma "Moja domovina", drugi bis je bio "Grlica" našeg Stevana Hristića. Publika je posle koncerta pozdravljala orkestar kad je u autobusima napuštao kompleks - priča direktor BGF, i dodaje: - Ovakve turneje su izuzetno važne, jer je Beogradska filharmonija svojim vrhunskim nastupima, na svoju stogodišnjicu na najbolji mogući način predstavljala i sebe i Srbiju i sasvim je sigurno da ćemo tamo i sledeći put biti dobrodošli.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave