ŽENSKE OSOBINE: Inspiracija za majstore kičice

VN

29. 11. 2023. u 21:47

U GALERIJI Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača, otvorena je kolektivna izložba radova 11 autora tog udruženja.

ЖЕНСКЕ ОСОБИНЕ: Инспирација за мајсторе кичице

Foto Novosti

Ovo je 6. tradicionalna izlozba Muzej žene, a ove godine je pod nazivom “Budućnost je ženstvena”. Na izložbi su prikazana dela Dankice Petrovske, Sonje Ćurin, Filipa Savkovića, Aide Camović, Dragana Jovanovića, Zorane Stevanović, Ljubice Radović, Nine Nedić, Bojane Milašinović, Slavice Šalović Novaković i Milice Pejković. Kao inspiracija za izložbu je poslužio tekst Margaret Mičerlih:

„Žena je biće koje, dokle god seže, pripada potlačenima ovog sveta. Ali joj je svest o sopstvenoj potlačenosti često davala posebnu sposobnost za prepoznavanje u razumevanje slabijeg, zavisnog. Verujem da bi svaki razuman čovek trebalo da se složi da su saosećanje sa bližnjima, empatija sa potlačenima, tolerancija za ine koje drugačije misle, briga o “onima dole”, umesto pokoravanja, da su to osobine koje su nespojive sa ratovima i neprijateljstvima, i da podstiču na sasvim drugačije ponašanje. Verovatno da oblici društvenog i političkog ponašanja imaju ljudsku budućnost samo ako usvoje ovakve “ženske osobine”.“

Foto Novosti

Volim izložbu Muzej žene i svake godine joj se rado vraćam sa nekim od svojih dela. Uvažavanje ženskog principa će napokon dati ovom svetu ono što mu je neophodno da bi zaista uživali u njemu.

Milosrdnost i tankoćutnost ženskog bića je godinama unazad minorizovana, a znamo koliko nam je značajno mirnoća i kontemplacija pre same aktivnosti koja je onda značajno produktivnija. Upravo je to ono što žena ima prirodno, kao što je akcija i praktičnost prirodna našim dragim muškarcima, rekla nam je jedna od autorki i članica ovog Udruženja Slavica Šalović Novaković čiji je rad “Let ili pad” prikazan na ovoj izložbi.

Inače, ulaz na izložbu je besplatan, a dela će u galeriji Kornjača biti izlozena do 10. decembra.

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu