I LAUŠ U PREDSTAVI "PUTUJ, GLUMČE": U zaječarskom teatru premijera duodrame Irfana Mensura

V.Strugar

22. 11. 2023. u 17:47

PREDSTAVA "Putuj, glumče" Irfana Mensura premijerno će biti izvedena sutra 23. novembra u Narodnom pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru, a posvećena je Peci, Lanetu, Žarku, Cveji, Taletu, Miši, Ljubi, Vlasti...

И ЛАУШ У ПРЕДСТАВИ ПУТУЈ, ГЛУМЧЕ: У зајечарском театру премијера дуодраме Ирфана Менсура

foto NP Timočke krajine"Zoran Radmilović"

Iako se na plakatu ove duodrame ne navode prezimena, i na prvi pogled jasno je da je autor mislio na svoje kolege u "carstvu nebeskom". I ne samo to: njihova živa reč ponovo će se čuti sa pozorišne scene.

Okvir za predstavu Mensur je našao u delu španskog autora Sinisterija (ali samo kao početnu ideju), jer ovo će biti naša priča - o dvoje putujućih glumaca.

- Njih dvoje "putuju" kroz četiri veka, sve do ove 2023. kada ona skine, konačno, svoju periku, brkove i pantalone i pokaže se kao žena. Jer, stigli su do novog doba kada više ne spaljuju glumice kao veštice... Ovaj glumački par dobija dete koje radi u našem najstarijem pozorištu, Teatru na Đumruku - pere kostime, cepa karte, ali će za razliku od roditelja kasnije postati slavna glumica - kaže Mensur.

Ipak, tu nije kraj: putujućim glumcima javljaju se "sa one strane" Ejdus, Olivera Marković, Ljuba Tadić, Đuza, Steva Žigon i, poslednji među njima, Žarko Laušević.

FOTO: Aleksa Stanković

- Čuju se njihovi autentični glasovi i rečenice, izdvojene iz nekih televizijskih intervjua, predstava i filmskih kadrova. Svako od njih, na svoj način, savetuje glumački par kako bi s životom trebalo da se nosi. Tako, Ljuba kazuje repliku iz svoje čuvene "Odbrane Sokratove": "Ako su oni veliki tamo gore, volim što ću otići. Jer, s njima razgovarati, to je čudo i blagodet. Možda ću i da požurim, tamo su svi umni." Peca govori o svom ličnom iskustvu kako uvek sanja neku ulogu kojoj ne zna ni početak ni kraj. I uvek tako iz početka, isti košmarni san...

- Tu je i izjava Steve Žigona da u pozorištu više neće da igraju velike pisce, pošto im je lakše da se prevrću i puštaju neke krike. I kad kažeš da to ne razumeš, odgovaraju ti da si konzervativan i da ti nije mesto u pozorištu. I zato, objašnjava Žigon, on više ne ide u pozorište i ne voli ga. Na koncu, glavni akteri se pitaju da li iza glumca ostaje išta, ikakav trag, onaj pravi, istinski. Iza njih ostaje samo tišina. Zato mole publiku: "Nemojte nas zaboraviti". Dok odlaze u mrak, čuje se Lauš koji s društvom, uz gitaru, peva pesmu "Daljine". Okrenu se i mahnu, gore prema nebu - kaže Mensur.

On dodaje da je ovo njegova intimna posveta dragim kolegama i prijateljima, siguran da i oni koji se ne čuju u predstavi - isto misle.

EKIPA

U DUODRAMI "Putuj, glumče" igraju Marija Stanković i Fuad Tabučić. Koreografiju je uradila Danica Ničić, a Irfan Mensur napisao je i tekst songova za predstavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)